От БАН направиха математически модел: Ако карантината устои, до 2-3 месеца коронавируса ще отшуми

DenNews.bg
19.03.2020
размер на текста:

От Българска академия на науките (БАН) започват създаването на математически модели в областта на технологията, за да могат да дадат прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът на разпространението на коронавируса.
Новината съобщи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на брифинг в Министерския съвет, посветен на мерките за ограничаване на коронавируса в България.
БАН се е включила към работата по подпомагане на правителството и кризисния оперативен щаб с биолози, химици и капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията.
Предприетите мерки от правителството работят и ако карантината се задържи, не бъде пробита и се спазва, след около 3 седмици ще имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след 2-3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили със заболяването, изтъкна проф. Николай Витанов от БАН.

"Най-важното е да се спазва карантината и няма да се стигне до италиански вариант", увери проф. Витанов.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски смята, че помощта на Академията е ценно допълнение към работата на щаба, защото създаването на математически модели във връзка с отделните региони би дало особено ценна информация за редица решения - пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне с епидемията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети