Кошмар за стотици в Банско, хора спаха по автомобилите си заради карантината

DenNews.bg
19.03.2020
размер на текста:

Пълната карантина на Банско се превърна в кошмар за стотици наши и чужди туристи, като някои от тях са прекарали нощта в автомобилите си-без храна, вода и тоалетна и при отрицателни температури.
В понеделник вечерта внезапно спуснатата бариера на пътя за курорта хвана неподготвени близо 10 автомобила. Оказа, че някои не могат да напуснат населеното място, а други се наредиха на дълга колона с надежда да се приберат по домовете си. Голяма част от тях прекараха нощта в колите си, а останалите се върнаха в Банско, за да намерят подслон. Било им е предложено общежитие, в което да прекарат следващите 13 дни. Само един човек обаче се е съгласил да остане там, съобщи кметът на града Иван Кадев пред БНР.
"Изкарахме кошмарна нощ. В 19:00 ч. преди да бъде наложена карантината успяхме да влезем, но после останахме блокирани. През целия ден не са ни носили нито вода, нито храна. Няма и тоалетна. Не сме сигурни, че общежитието е безопасно. Има хора, които взимат лекарства. Не сме в равнопоставено положение, защото едните ползват комфорта на дома си, а ние стоим на студено по колите си. Има бързи тестове за коронавирус. Нека си направим. Искаме да бъдем под карантина, но в собствените си домове. Чуждестранните туристи бяха изведени. Не разбирам какъв е проблемът това да стане и с нас", коментира Гергана Бричкова пред Нова телевизия, една от блокираните.
Кметът на града гарантира, че лекарства и храна в града има.
Второ денонощие без подслон останаха и стотици българи, които бяха освободени от работа заради стресовото приключване на зимния сезон. Някои са напуснали квартирите си, други са били изгонени.


Те настояват да им бъде направен преглед на контролно-пропускателния пункт от медицинско лице и да се приберат по домовете си.
"Искаме да се приберем в Бургас и ако трябва да седим там под карантина, ние нямаме нищо против да ни затворят и да си седим вкъщи. Просто тук няма къде да останем. Защо нашата държава ни изолира в някакво пътно пространство, вечер става минус пет градуса", коментираха те.
200 туристи пък бяха настанени спешно в един от хотелите на Банско, след като се оказаха на улицата. Почти всички са чужденци. Към момента не е ясно защо туристите са напуснали хотелите, в които са били и имало ли е организация за тяхното ескортиране. Съюзът на туристическия бизнес в града е организирал настаняването им. Прави се нова организация с посолствата на различни държави и чуждестранните туристи ще бъдат извозени постепенно.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ.
Забранителните мерки в града станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция.
Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през зелена граница.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети