80-годишна жена с инсулт и коронавирус е починала тази сутрин в „Пирогов“

DenNews.bg
19.03.2020
размер на текста:

Тази сутрин е починала възрастната жена, настанена в "Пирогов" с инсулт и коронавирус, съобщи на редовния брифинг началникът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. С това жертвите у нас вече стават три, след като в болницата починаха двама съпрузи - жена на 66 години и мъж на 74 г.
Официално потвърдените случаи у нас към този момент са 94.
Разширява се броят на областните центрове, в които се установени случаи на коронавирус, уточни Мутафчийски. Вчера от направените 332 проби има 13 положителни със следните нови центрове - Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.
Случаят в Бургас е на 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в Банско, прибрала се е преди около седмица, има 25 контактни лица, приета е в инфекциозна клиника на бургаската болница.

"Бързите тестове дават фалшиви резултати. От 10 проби, които са били направени на доказани случаи, само 6 са дали фалшиви отрицателни резултати", каза още шефът на ВМА.

 

Нови 13 официално установени случая с коронавирус има за едно денонощие т.е. от нощта са установени още 2 случая и общо те стават 94.
Има и един потвърдено заразен лекар с коронавирус - във Велико Търново, но той няма връзка с лежащ там потвърдено болен от вируса.
Повечето от хоспитализираните с коронавирус пациенти са настанени в софийските болници и са с дихателни проблеми, но в добро здраве: Пирогов - 3, ВМА -11, МВР болница, Софиамед и Александровска болница по 1. По другите градове болните са разпределени така: Плевен - 4 , Габрово - 2, Благоевград -2 , Смолян, Велико Търново, Ловеч, Бургас и Перник по 1 пациент в Инфекциозните клиники към болниците. Според началника на кризисния щаб, двама македонци са с положителни проби – след почивка в Банско. Данните са на северномакедонското посолство. Мутафчийски не коментира има ли статистика за това колко души са нарушили карантината. Той обаче потвърди случая от снощи в "Пирогов" с пиян човек, който всъщност не е бил настанен, а е бил доведен в болницата и е тестван - с бърз тест. Бързият тест е показал положителен резултат, но според проучване на щаба от 10 такива тестове верни са само 4, след потвърждение с тестове в лаборатория. Началникът на кризисния щаб посъветва всички връщащи се от чужбина в България да се движат с личен транспорт, докато стигнат до мястото, където ще престоят под карантина за 14 дни. Ако проявят симптоми и бъде доказано, че са болни, ще останат под карантина поне 21 дни и ще бъдат пуснати чак след отрицателни тестове. Специално за ромите, Мутафчийски обясни, че има много сигнали за нарушаване на карантина след връщане от чужбина и е истинско предизвикателство ромската общност да бъде убедена да спазва ограничения. Затова работят и медиатори.
Мутафийски поясни, че се уточнява как би могло да се обслужват хора под домашна карантина, които няма как да си осигурят хранителни продукти, лекарства и всичко от първа необходимост. В София ще е предизвикателство, призна лекарят. Иначе вчера, 18 март, стана ясно, че не е имало случай с починала от коронавирус възрастна жена в пловдивската болница "Свети Мина".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети