Ракетно нападение удари база с чуждестранни войски в Ирак

DenNews.bg
17.03.2020
размер на текста:

Военна база в Ирак, в която пребивават чуждестранни войски, е била подложена на ракетно нападение, съобщава "Франс прес", като се позовава на военни източници.
Според иракските военни, две ракети са ударили базата "Бесмая", която се намира южно от столицата Багдад, като това е станало късно снощи. Във военната база се намират испански сили, подпомагащи предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и натовски сили за обучение на иракската армия.
Засега не се съобщава за броя на пострадалите и за материалните щети, причинени от нападението.
Коалицията около САЩ се оттегли от няколко от по-малките си военни бази в Ирак в резултат на ракетни атаки срещу тях. Според изявление, цитирано от Си Ен Ен, тези бази ще останат под контрола на Ирак и коалицията ще продължи да поддържа своя консултативен капацитет.
В четвъртък вечерта американски самолети удариха пет модерни съоръжения за съхранение на конвенционални оръжия в Ирак, които принадлежат на подкрепяната от Иран милиция "Катаиб Хизбула". САЩ обвиняват милицията за ракетното нападение срещу лагера "Таджи" в Ирак, при което загинаха двама американски военнослужещи и британец на 11 март.
Иракският президент Бархам Салих разкритикува остро ударите на САЩ като нарушение на суверенитета на страната. Външното министерство на страната извика посланика на САЩ в Ирак на 13 март, за да му предаде протестна нота заради неразрешените нападения, извършени на иракска територия. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети