Пандемията уплаши и терористите, Ислямска държава издаде заповеди към бойците си

DenNews.bg
16.03.2020
размер на текста:

Терористичната групировка Ислямска държава е решила да промени политиката си, като вместо да насърчава, е започнала да обезкуражава своите последователи да отиват в Европа, за да извършват терористични актове. Причината за това е страхът от коронавируса.
В официална директива, отпечатана в бюлетина на групата "Ал Наба", се съобщава, че джихадистите трябва временно да преустановят дейността си и да не заминават за Европа, ако имат такива планове. Всички заразени терористи обаче трябва да останат на територията на континента и да не се връщат във владенията на ИДИЛ, пише Sunday Times of London, цитиран от New York Post.
"Здравите не трябва да влизат в епидемията, а страдащите не трябва да излизат от нея", призовават от Ислямска държава.
Бюлетинът инструктира джихадистите, че "чумата" е "мъчение, изпратено по волята на Бог".
В Ирак, където се намират някои от малкото оцелели фрагменти на Ислямска държава, са регистрирани 110 случая на коронавирус, десет от тях са фатални, съобщава университета Джонс Хопкинс, който проследява заразата.
Годините на продължителна война и хаос отслабват здравната система на Ирак. Фактът, че дори от ИДИЛ са загрижени за коронавируса, показва сериозността на ситуацията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети