Оперативният щаб поиска налагане на най-строги мерки, лекият режим не дава ефект

DenNews.bg
14.03.2020
размер на текста:

Ген. майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, обяви преди минути, че щабът предлага да бъдат приложени най-строги мерки за овладяване на разпространение на заразата.

„Видно е, че лекият режим не дава нужните резултати. Днес имаме нови 10 случая, хората продължават да се струпват. Това показва, че имат кураж, но в момента основната задача на всички е да опитаме, да направим всичко възможно да се опази живота и здравето на най-беззащитните, на най-уязвимите-на нашите родители, на нашите баби и дядовци, на хронично болните. Към нас върви заплаха, яростна заплаха и ние трябва да я намалим. Отговорност е на всички ни да овладеем епидемията, за да може здравната ни система да оцелее, да може да поеме всички нуждаещи се, да не се налага тежкият избор кой ще живее и кой ще умре, защото може да се стигне до недостиг на апаратура. Да не се стигне до тежкия избор кой ще ни лекува, защото виждате в Китай и Италия, че лекарите и сестрите работят на предела на силите си. Заразяват се, боледуват, губят живота си, за да спасят пациентите си“, каза на извънреден брифинг Мутафчийски.

 

Строгите мерки включват затваряне на абсолютно всички търговски обекти, без хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките, както и държавните учреждения.

 

Припомняме, че работодателите трябва да освободят служителите, ако има възможност да работят дистанционно от домовете си. Ако това не е възможно, работодателите трябва да осигурят маски, ръкавици, дезинфектанти, да се извършва честа дезинфекция и проветряване на помещенията.  

 

Общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на COVID-19 е 41, посочват от здравното министерство.

„Престанете да ме питате за фризьорските салони! Ще загубим животи! Хора ще загинат, така че не ме питайте за фризьорските салони, фитнесите и баничарниците. Те ще оцелеят и след тази буря, сега задачата е да дадем шанс да премине с по-малко загуби. Ако продължавате да ме питате за фризьорските салони, значи въобще не оценявате ситуацията. Днес имаме ръст на болните от 30%, днес ръстът на болните в Германия е с 50%. Цяла Европа въвежда извънредни мерки, без да се интересува от последствията за икономиката, защото сега трябва да защитим живота и здравето на хората. Животът на нашите родители, баби и дядовци, които са ни дали живот, отгледали са ни и са треперили до нас“, каза още началникът на оперативния щаб.

 

"Не е време за купон! Трябва да сме отговорни", отсече още той.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети