Търговци в Дупница не спазват забраната да не работят, полицията тръгва на хайки

DenNews.bg
14.03.2020
размер на текста:

Снощи големите магазини бяха препълнени, но днес вече достъпът се извършва контролирано.

ВИЖТЕ ТУК Министър Ананиев смекчи забраните

 

Търговски обекти, кафенета и обекти за бързо хранене в Дупница не спазват забраната за прекратяване на дейността, която бе издадена вчера от здравния министър, във връзка с извънредното положение за ограничаване на разпространението на коронавируса.
Бърза обиколка из града показва, че има отворени магазини за строителни материали, авточасти, дрехи, домашни потреби и др. На места има и работещи кафенета, има струпване на хора и пред обекти за бързо хранене.
Видно е обаче, че повечето собственици на търговски обекти, ресторанти и фитнеси спазват забраната.
Припомняме, че спрямо заповедта на здравния министър Кирил Ананиев (припомнете си ТУК) единствено отворени за работа остават магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, бензиностанциите, банковите и застрахователните клонове.

С малки изключения, на хранителните магазини е наложен контрол за достъп. Така например в магазина на Кауфланд се допускат по петима души, докато останалите чакат отвън. В Лидл също се допускат по само трима души. В по-малките магазини се допускат по един-двама, като работата върви спокойно и няма излишно напрежение сред чакащите отвън хора.
Видно е, че повечето хора спазват дистанция и сами се организират така, че да няма струпвания и бутаници на опашките отвън, както и вътре в търговските обекти.

Намерихме изключение-в хипермаркета в жк „Бистрица“ от веригата „ЦБА“ няма контрол на достъп и вътре се образува блъсканица пред някои щандове.

Прави впечатление, че всички хранителни магазини са с отворени врати, което е нужно за постоянна вентилация на въздуха (освен че така се избягва докосването на дръжки на врати-повърхността, която е с най-висок риск за предаване на зарази). Както националният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, постоянното проветряване намалява значително риска от предаване на вирусни инфекции-не само коронавирус. Затова и вратите на помещенията трябва да са отворени възможно най-често. Правилото на отворените прозорци трябва да се спазва и в градския транспорт.

Дори и след вчерашното ударно пазаруване и презапасяване, магазините са добре заредени и няма липса на хранителни продукти и продукти от първа необходимост.

В аптеките обаче, които също бяха щурмувани ударно в последните дни, вече има недостиг на някои медикаменти. Апелът е да не се презапасявате с лекарства, защото, дори и да се разболеете не е ясно какви лекарства ще бъдат нужни за конкретния случай, но липсата им по мрежата може да лиши от помощ наистина нуждаещите се.

 

Полицията в Дупница тръгва на хайки за работещи нехранителни магазини


От сутринта дежурните патрули са предупреждавали устно дейността да бъде прекратена. До половин час се очаква да бъде готова и формата на писмените предупреждения, които ще бъдат връчвани на собствениците.

„Първо ще им връчваме писмено предупреждение. Ако то не бъде изпълнено, собствениците подлежат на санкция, която е в хиляди левове“, обясни началникът на РУ Дупница Борислав Динев.


Всеки гражданин може да сигнализира за работещи в нарушение на извънредните мерки обекти, като се обади на телефона на дежурния в полицията – 0701/5 13 23.

Д-р Райна Сапаревска от РЗИ-Кюстендил обясни, че трябва да спазваме указанията, да избягваме струпването на хора, както и веднага да сигнализираме за нарушения на заповедта на здравния министър, като се обадим в полицията.

Освен за търговските обекти за нехранителни стоки, забраната се отнася и за фитнесите, фризьорските салони, ресторанти, обекти за бързо хранене, салони за красота, хотели и пр.

 

Отново припомняме, че премиерът Бойко Борисов призова да не се презапасяваме, тъй като България има храни и основни провизии за две години напред. Освен това производството няма да бъде спирано.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети