Странна и опасна противоепидемична мярка в Дупница: Бинтованите дръжки НЕ са по-безопасни! Докладвайте веднага

DenNews.bg
13.03.2020
размер на текста:

Странна и опасна противоепидемична мярка се появи в Дупница, забеляза екипът ни тази сутрин при посещение в сграда с обществен достъп. Служителка на гише е допуснала нарушение на правилата за обществена хигиена, като здраво увила в бинт дръжките на вратите. Заради собственото си притеснение от коронавируса жената заимствала „идеята“ от други сгради с обществен достъп, без обаче да провери дали тази практика наистина е по-безопасна или не.

А тя не е по-безопасна. Напротив. Всяка материя от плат, дори и иначе стерилни бинт или марля от аптеката, задържат много по-лесно и много по-бързо микроби, вируси и бактерии на повърхността си, а освен това е много по-подходяща среда за бързото им размножаване и съответно предаване.

 

Подобно увиване на бравите е огнище за зарази и е абсолютно недопустимо!

 

Гладките повърхности от желязо, пластмаса и стъкло задържат по-малко микроорганизми, по-недружелюбна среда са за размножаването им и най-важното-дезинфекцират се много по-лесно!

Именно затова дръжките на бравите, а и всяка друга повърхност, която се доказва често и от много хора, трябва да бъдат дезинфекцирани редовно, а не да биват покривани с платове, бинтове и марли!

 

Служителката обясни, че видяла тази практика на други места в Дупница, включително банка, и побързала да я приложи и на своето работно място, за да се „подсигури“.
„Видях, че така правят на други места и защото съм притеснена реших и аз така да направя. Работя всекидневно с хора и ме е страх. Иначе дезинфекцираме спрямо указанията“, обясни жената.

 

Това пък доказва, че вместо да се поддаваме на паника, която лесно води до грешки, трябва да следим и спазваме стриктно правилата за хигиена-лична и обществена.


Няма да споменем нито коя е служителката, нито за коя обществена сграда става дума, тъй като „мярката“ не е разпоредена от началството, а след нашата реакция служителката свали бинтовете веднага. Случаят се разигра рано тази сутрин и сградата почти не бе посетена от граждани преди нас.

Ако видите подобно бинтоване на брави или други нелепи противоепидемични мерки, веднага докладвайте на присъстващите на място служители или началниците им, за да бъдат преустановени подобни груби нарушения на здравните правила.

 

Уточняваме, че бинтовани дръжки на врати може да видите в болниците, но там бинтът бива напояван редовно с дезинфекционни течности, които са безопасни за кожата на ръката, но осигуряват хигиена.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети