Няма нови случи на коронавирус у нас, обмислят строги механизми за спазване на карантините

DenNews.bg
13.03.2020
размер на текста:

Няма нови потвърдени случаи на заразени с коронавирус. Това заяви началникът на кризисния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той беше категоричен, че и Свотовната здравна организация препоръчва мерките за справяне със заразата в Китай - самоизолиране и ограничаване на социалните контакти. Началникът на кризисния щаб заяви, че има редици сигнали за нарушаване на карантината - на идващи от рискови държави, които трябва да си стоят вкъщи. Той даде пример със семейството от "Пирогов" - от 24 души, събрали се на рожден ден, 11 са се заразили. "Починалата жена в момента няма кой да я погребе, защото всички са под карантина - след като изтече карантината, ще може да се отдаде почит към нея", уточни началникът на ВМА. И даде примери - в Гърция при нарушение на карантината, 2 години затвор. В Русия - 3 години затвор. Началникът на ВМА поиска разработване на спешни модели как да става спазването на карантина - включително и така, че да може гражданите да сигнализират за свои съседи, които не спазват карантина. "Със сигурност ограничаването на контактите забавя заразата, дава възможност да се снижи пикът на заразата", продължи Мутафчийски. И уточни, че всички кризисни мерки се правят, за да се смекчи сериозността на заразата. "Никой не е казал, че децата не се заразяват - заразяват се, но по-малко и го изкарват по-леко", подчерта той.

Установените случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23-ма. Възрастовият диапазон обаче се увеличава - трима от тях са деца, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който уточни, че най-възрастният болен е на 77 г.

"Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница, третото е изолирано вкъщи. И деца се заразяват, никой не е казал, че не се", добави Мутафчийски, след като вчера заразените рязко се увеличиха до над 20, а жена почина ден по-рано.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети