Критично е състоянието на мъжа, чиято съпруга е първата жертва на коронавируса у нас

DenNews.bg
12.03.2020
размер на текста:

74-годишният мъж, който бе настанен в "Пирогов" с положителна проба за коронавирус и е съпруг на първата жертва на заразата у нас, е в критично състояние. Това съобщи на брифинг началникът на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.
По думите му, в полунощ се е наложило пациентът, чиято съпруга почина вчера в спешната болница, да бъде интубиран.
„Той вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично", обясни проф. Мутафчийски.
Вчера стана ясно, че 74-годишният мъж страда от хронична обструктивна белодробна болест и е пациент поне 2 пъти годишно на някоя болница при изостряния на болестта му. Починалата му съпруга пък е имала сърдечно-съдови заболявания, като е преминала и през сърдечна операция. Синът им, който работи като ръководител движение на жп гара Илиенци, е тестван за коронавирус, а резултатът му е отрицателен.

През изминалото денонощие са изследвани 136 проби в страната, от които една е положителна - на 62-годишна жена, медицинско лице, за която вчера вече беше съобщено.

По данни на news.bg лекарката, която се лекува във ВМА от коронавируса работи в правителствена болница. Тя е била на конгреси в Испания и Англия.


„Колежката е в добро общо състояние. Тази нощ приехме една от нейните контактни лица с грипоподобна симптоматика. Тя е в стабилно състояние. Днес ще изпратим пробите в двете лаборатории за потвърждаване“, посочи Мутафчийски.


По думите му в света вече случаите на коронавирус са 126 380, новите са 7158.

„В Италия са заразени над 12 000, като над 2000 са новите случаи. Взети са безпрецедентни мерки в Италия и света. На Балканите почти всички държави съобщават за нови случаи на заболяването. В Албания има 3 нови случаи, Гърция – 9, което прави 99 общо. В Румъния има 15 нови и общо стават 47, Сърбия има 6 и стават 18, Хърватия има 3 нови и стават 19, в Словения общо са 57, Турция има един, в България ставаха 7 с единия нов случай“, допълни шефът на ВМА.


Междувременно рано сутринта започна специализирана полицейска операция на стоков базар "Илиянци". Проверяват се документите на всички работещи там. Има и докарани машини за дезинфекциране, вероятно базарът ще остане затворен засега. Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев поясни, че акцията е заради първоначалната информация, че синът на приетите в "Пирогов" доказано болни от коронавирус работел там. Но се оказа и стана ясно още вчера, 11 март, че той работи на жп гара "Илиянци". Припомняме, че майката на мъжа, който е с отрицателен резултат от теста, почина вчера следобед. Кунчев изрично помоли при грипоподобни симптоми да се обаждаме на личния лекар по телефона, а не да ходим на място. Според него, все още много хора не вземат насериозно препоръките. Националният здравен инспектор каза и, че не е необходимо всички лекари и медицински сестри плюс шофьори на линейки постоянно да са с маски и защитни костюми - само в случаи, в които има подозрение или е доказано, че говорим за коронавирус.

Кунчев каза и, че се мисли за ангажиране на доброволци-студенти и от БЧК, но те няма да работят и не могат да работят в отделения. Ангел Кунчев не се ангажира да каже кога може да има пик на заразата с коронавирус в България. "България е сред страните в Европа, които са най-слабо засегнати - дано остане така", каза националният здравен инспектор. Той не изключи да има допълнително затваряне, а за ромите няма данни за повишена заболеваемост.

Заради коронавируса чуждите граждани, включително и българи, пътуващи през Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в България ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Мерките и ограниченията ще се прилагат и върху морските и речните превози, съобщи МВР. Според лекарски мнения, най-коварното що се отнася до коронавируса е бавната проява на симптоми. Средно за 5 дни се появяват те – температура, кашлица, затруднения с дишане. Но в период от 6 до 14 дни вероятно можем да предаваме вируса.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети