Ангела Меркел очаква до 70% от населението на Германия да се зарази с коронавирус

DenNews.bg
11.03.2020
размер на текста:

Канцлерът на Германия Ангела Меркел очаква до 70% от населението в Германия да се зарази с коронавирус (населението на германия е 83 700 000 души), съобщава "Билд".

"Изправени сме пред предизвикателство, което никога досега не сме имали. Наистина зависи от нас... Основната тежест е върху Йенс Спан. Прави го наистина добре. Това също е стимул за близкото бъдеще. Защото кризата, разбира се, още не е приключила", добави тя.

"С този вирус навън, срещу който населението няма имунитет и не съществува терапия, тогава 60 до 70% от населението ще бъде заразено. Процесът трябва да се фокусира върху това да не се натоварва здравната система чрез забавяне на разпространението на вируса. Става въпрос за печелене на време."

"Не се нуждаем от класически стимули, а от ликвидност, за да противодействаме на коронавирусното въздействие", заяви Меркел пред депутатите в сряда, предаде "Ройтерс".

"Всичко несъществено трябва да бъде отменено", добави Меркел. "Игрите зад затворените врати не са най-лошото нещо, което може да се случи на тази страна."

Междувременно министърът на здравеопазването Йенс Спан посочи, че 80% от всички заразени хора ще преминат през епидемията без почти никакви симптоми.
"Не сме на милостта на вируса... първата пандемия в историята, която може да се контролира"

Затварянето на границите на Германия, за да се предотврати разпространението на коронавирус, няма да даде резултат, каза министърът на здравеопазването Йенс Спан, отхвърляйки призивите да следва съседна Австрия, като отказва влизане на посетители от Италия.

В интервю по радио Deutschlandfunk, Спан заяви, че фокусът на сегашния подход на Германия към епидемията е да забави разпространението на вируса, за да се сведе до минимум пиковата тежест върху здравната система на страната, съобщава "Ройтерс"

"Вирусът е в Германия, вирусът е в Европа. Това е мисълта, с която трябва да свикнем. Още ще се разпространи, дори ако затворите всички граници. Рано или късно трябва да пуснете хората да влизат или да излизат и тогава започва да се разпространява отново."

Експерти оцениха смъртността от вируса в силна здравна система, каквато е в Германия е между 0,1% и 0,7%, каза той. Въпреки че Германия разполага с най-сериозната база от легла на глава от населението в Европа, нейната здравна система може бързо да бъде ненатоварена, ако вирусът се разпространи твърде бързо.

За да се избегне това, трябва да бъдат отменени големи събития като футболни мачове. Хората трябва да имат предвид разпространението на болестта в поведението си, независимо че ще живеят без концерти или кино, или посещенията на родители или баби и дядовци, които са по-уязвими поради възрастта си.

Той определи като "изумително" решението да не се прекратява футболен мач между Юнион Берлин и Байерн Мюнхен, предвиден да се проведе в Берлин в събота.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети