Мъж от Кюстендил е настанен в дупнишката болница, тестван е за коронавирус след пътуване до Испания и Италия

DenNews.bg
01.03.2020
размер на текста:

Мъж от Кюстендил е настанен в общинската болница в Дупница заради грипоподобни симптоми след пътуване в Испания и Италия. На пациента е взета кръвна проба, която днес е изпратена за изследване за коронавирус в националната референтна лаборатория.
Мъжът се обадил сам на телефон 112 и е съобщил, че има симптоми на грип и че скоро се е прибрал от Испания, като на връщане е пренощувал в район около Минало. След обаждането на спешния телефон е изпратена специализираната за тези случи линейка, която е взела пациента от дома му. Мъжът е транспортиран в дупнишката болница, тъй като в Кюстендил в момента няма инфекциозно отделение.

„Отделението по пневмология и фтизиатрия беше обособено за настаняване на такива случаи с решение на Областния медицински съвет, тъй като има отделен вход и пациентите със съмнения за коронавирус няма да имат досег с останалата част на болницата. Тези пациенти няма да бъдат настанявани в инфекциозно отделение, а в отделението по фтизиатрия и ще бъдат напълно изолирани. В момента мъжът е под карантина. Спазени са всички правила по транспорт и настаняване. Всички лекари, от линейката и от отделението, работят със защитни облекла. Кръвната проба е взета и транспортирана по всички правила.

Важно е да се знае, че човекът не е имал никакъв досег с хора и места в Дупница“, обясни за DenNews.bg зам.-областният управител д-р Матей Попниколов.


Той посочи, че пробата за коронавирус на първия мъж от Кюстендил, който бе транспортиран във ВМА на 27 февруари, е отрицателна.

„Пациентът, който е настанен в дупнишката болница няма да бъде транспортиран във ВМА, а ще остане в Дупница. Това се налага, защото капацитетът на ВМА се изчерпва и защото всички болници с инфекциозни отделения трябва да имат готовност за приемане на пациенти със съмнения за коронавирус. Пробата на мъжа ще бъде тествана в две лаборатории, като резултатите ще са готови най-късно до 48 часа. Това зависи от натовареността на лабораториите. В този период той остава под карантина и ще бъде лекуван на база изразена симптоматика, както се действа в тези случи. Няма повод за паника. Това е първият случай на съмнение за коронавирус, който остава за наблюдение и лечение в дупнишката болница. Бяхме готови за това на теория, а сега се видя, че и на практика всички звена отреагираха бързо и точно. Всичко е реда на нещата, екипите са действали професионално и бързо. Нека хората бъдат спокойни“, посочи и д-р Райна Сапаревска от Регионалната здравна инспекция.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети