Руските власти са добавили над 200 свидетели на Йехова в регистър на екстремистите и терористите

DenNews.bg
07.02.2020
размер на текста:

 Руските власти са добавили над 200 свидетели на Йехова в регистър на екстремистите и терористите, се казва в съобщение на организацията, цитирано от АП.

Присъствието в списъка води до замразяване на банковите сметки и до сериозни ограничения за всякакви финансови транзакции.

Русия официално забрани свидетелите на Йехова през 2017 г. и обяви групата за екстремистка организация. Оттогава 24 членове на организацията са осъдени, девет от които са осъдени на затвор, а над 300 души в момента са разследвани.

Джарод Лапес, говорител на световната централа на свидетелите на Йехова в САЩ, заяви в петък, че руските власти "оскърбяват свидетелите на Йехова, пречейки им да се грижат за основните си нужди".

"Ясно е, че Русия е възстановила най-мрачния си период в историята, като безмилостно преследва Свидетелите на Йехова, както нетолерантните съветски предшественици", обяснява Лопес. Регистърът, достъпен на уебсайта на "Росфинмониторинг", руската финансова разузнавателна агенция, понастоящем съдържа повече от 9 500 имена. В него не се посочва принадлежността на човек към организация. АП успява да идентифицира десетки Свидетели на Йехова в списъка.

Противодействието на членовете на групата продължава въпреки обещанието на руския президент Владимир Путин да разгледа "тази пълна глупост".

"Свидетелите на Йехова също са християни, така че не разбирам съвсем защо ги преследват", заяви Путин на среща с Президентския съвет за правата на човека през 2018 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети