Край на частните лотарии, талончетата отиват за унищожаване до края на годината

DenNews.bg
07.02.2020
размер на текста:

Лотарийните билетчета трябва да се унищожат до края на 2020 г. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промените в Закона за хазарта. Търговците ще трябва да ги унищожат до 31.12.2020. Печалбите ще се уреждат между спечелилите и частните хазартни оператори.

За организиране на лотарийни игри лиценз вече може да бъде издаден само на държавата. Това приеха на окончателно второ четене народните представители. Това на практика означава, че лотарийните игри ще се организират единствено от Българския спортен тотализатор с нает от него персонал в собствени или пунктове под наем, които са обособени като места за лотарийни игри.
Освен това, Народното събрание забрани разпространението на билети, фишове и талони или други удостоверителни знаци а участие в лотарийни игри в обекти или вериги от обекти (пунктове), които не са включени в удостоверението и не са обозначени за съответните игри.

Според новия вариант, веднага щом промените в закона влязат в сила т.е. след излизане в Държавен вестник, лицензите на частните лотарийни оператори ще бъдат отнети. Това на практика означава, че "Национална лотария" и "Лотария България" ще трябва да преустановят работа веднага щом корекциите в закона влязат в сила, а именно след излизането им в Държавен вестник
В първоначалното предложение Валери Симеонов искаше лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от Спортния тотализатор, да бъдат отнети до 3 месеца след влизане в сила на закона, което вече не присъства в законопроекта.
С промените се забранява и изплащането на печалбите от лотарийни игри извън обекти или вериги от обекти, както и извън банки.
От Българския спортен тотализатор изразиха резерви към текста в закона, с който се предвижда лотарийните игри да се организират само в собствени обозначени пунктове, защото според тях така ще се увеличат драстично разходите за обектите, което пък ще доведе до намаляване на отчисленията, които се правят за спорта.
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче определи притесненията им като неоснователни, тъй като оттук нататък се очаква само Спортният тотализатор да организира лотарийните игри и от това ще се увеличат приходите му.

Нещата с неизплатените печалби също стават изключително неясни. Първоначално Симеонов предлагаше те да се платят не по-късно от 30.06.2021 година, а ако операторът не може да го направи, да потърси разсрочване, но не по-късно от 31.12.2025 година. Лидерът на НФСБ искаше и от до месец след влизане в сила на закона операторите с взети лицензи да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на неизплатените до момента печалби, със срок на действие не по-малко от 30 дни от най-късно договорената дата за изплащане – а ако операторът не плати всичко до края на 2025 година, банковите гаранции т.е. банките, които са ги издали, да покрият плащането
Всичко това обаче отпадна – с мотив, че всичко това били частно-правни отношения. Вместо това неплатени печалби ще се търсят "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра". А колко такива печеливши има и ще има и за каква сума става въпрос е неясно - не беше представен никакъв официален разчет.
"В случая имаме частно-правни отношения, като държавата не може да се меси. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия. И там е записано кога ще си получа печалбата. Всеки спечелил трябва да си получи парите по тези условия", обясни председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.


Мнозинството в пленарната зала отхвърли предложението на БСП за тотална отмяна на рекламата на хазартни игри. Причината е, че така спортните клубове ще бъде лишени от спонсорството на хазартни фирми. Аргументите "против" по време на бюджетната комисия изказа Валери Симеонов - нямало да може спортните клубове да получават приходи от хазартна реклама, като не могат да носят лого и име на съответния организатор. Симеонов предложи на по-късен етап, когато се стабилизира държавният тотализатор, да се обсъди как може да се ограничи рекламата на хазартни игри. "Аз например имам предложение казина да има само по границите и в курортите", заяви още бившият вицепремиер.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети