Ревизоро и гл. секретар на МВР спуснаха кепенците на „Феникс Дупница“, полиция ще следи фирмата да не приема отпадъци

DenNews.bg
05.02.2020
размер на текста:

 В опитите да бъде прекратена дейността на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ днес се включиха лично министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Както по-рано писахме, премиерът Борисов разпореди на двамата да „приключат въпроса“ за струпаните в близост до моста на магистрала „Струма“ отпадъци още днес.
В Дупница освен двамата дойде и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която повтори, че прокуратурата води досъдебно производство срещу собственика на „Феникс Ресурс“ Кольо Илиев за нерегламентирано управление на отпадъците, не по установения от закона ред, което застрашава здравето и живота на хората.
В административната сграда на фирмата вървят претърсвания и изземания на документи. На място бе и шефът на Районна прокуратура-Дупница Даниела Гюрова.

„Целта е държавата да си свърши работата и това нещо да се преустанови“, коментира Ивайло Иванов.
Той посочи, че до момента управителят на „Феникс Дупница“ Кольо Илиев е използвал различни юридически хватки, за да избегне изпълнение на връчваните му от август месец насам предписания.
Припомняме, че вчера експертите от РИОСВ Перник не успяха да му връчат акта за принудителна административна мярка, тъй като той не беше открит.

 

И днес Илиев не бе открит, но дейността на фирмата ще бъде прекратена, като ще бъде осигурена постоянна полицейска охрана, за да не се допуска предприятието да приема отпадъци.

"Собственикът, с уважение към възрастта му, човек на 68 г. се укрива, нито един работник не е тук. Издираме го от вчера. На всички негови известни адреси има полицаи. Ние сме длъжни да го намерим, за да му бъде връчено решението за прекратяване на дейността по получаване на отпадъци", каза Иванов.

Що се отнася до суровините, които са разположени на нерегламентирано място предстои проблема да бъде решен.
„Държавата ще намери начин да се справи с проблема“ заяви Иванов."Очевидно в подобни ситуации като тази трябва да имаме възможност да закриваме дейност по-бързо", посочи министър Димитров и обясни, че ще бъдат предприети законови промени в тази посока.

Той посочи, че отново ще бъде издадено предписание отпадъците от района около магистралата да бъдат вдигнати от фирмата, ако това не стане "ние ще ги вдигнем, но това ще означава, че той вече няма да има право на претенции към суровините", посочи Ревизоро.
"Този човек е възрастен, уморен е, болен е, явно тази дейност го затруднява. Нека му помогнем спокойно да си живее. Отсега нататък не трябва това нещо да се повтаря", посочи още Димитров.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети