С демонстрация „Чистият въздух е наше право“ Грийнпийс настоява депутатите да поемат отговорност за здравето на българите

DenNews.bg
05.02.2020
размер на текста:

С демонстрация „Чистият въздух е наше право“ екологичната организация „Грийнпийс“ ще настоява депутатите да признаят стратегическото значение на здравето на българите.
Всеки желаещ може да се присъедини към демонстрацията за чист въздух и за възобновяема енергия, насрочена за петък, 7 февруари, от 08:30 ч. пред сградата на Народното събрание.
Политиците, които отиват на парламентарен контрол, ще бъдат посрещнати със силна кашлица, пусната по звукова система.
Освен това на място ще има банери и двама активисти, облечени като бели дробове. Останалите активистите ще са с маски против мръсен въздух.

„През последните години правителството води политика, която противоречи и на икономическата логика и на усилията за подобряване на качеството на въздуха в страната. Цели населени места, които се намират около замърсяващи въглищни електроцентрали, са редовно задимявани. Хората от Перник, Гълъбово, Големо село се оплакват от задушлив дим и сажди, посипали се по коли и домове.
Изгарянето на въглища е един от основните причинители на замърсяване на въздуха в България.

Докато политиците губят време и не предприемат действия за развитие на сектора към възобновяема енергия, въглищните електроцентрали в България се ориентират към изгаряне на отпадъци. Това от своя страна крие дори по-големи рискове за здравето на хората, тъй като съоръженията не са предвидени за това“, казват от „Грийнпийс“-България и настояват правителството да изготви ясен план за преминаване към възобновяеми енергийни източници, крайна дата за използване на въглища през 2030 г. и преустановяване на практиката с изгаряне на отпадъци във въглищни електроцентрали.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети