РИОСВ проверява Феникс Дупница заради боклуците при моста на магистрала „Струма“

DenNews.bg
04.02.2020
размер на текста:

РИСОВ-Перник извършва в момента извънредна проверка във фирмата за вторични суровини „Феникс-Дупница“, след като по-рано днес екоминистър Емил Димитров-Ревизоро изрази притеснения, че струпаните в близост до моста на магистралата вторични суровини може да пламнат отново.
Министърът дори изрази готовност да изпрати багер, „който да свърши работата на другите“.
Проверка на екипа ни на място установи, че към този час багер няма, но в офиса на фирмата има проверяващи, а пред входа е разположена полицейска кола.
Най-вероятно и днешната проверка е свързана с процедурата по отнемане на лиценза на „Феникс-Дупница“, която започна скоро след големия пожар, който избухна от струпаните под моста на магистралата отпадъци на 13 август м.г.
Припомняме, че пожарът нанесе значителни щети на магистралата и доведе до затваряне на моста за движение, заради което собственикът на фирмата Кольо Илиев бе предаден на прокуратурата, а РИОСВ старира процедура по отнемане на лиценза на „Феникс-Дупница“.
Подробности от днешната проверка ще станат ясни по-късно.

Припомняме още, че в средата на месец януари Апелативна прокуратура – София взе на специален надзор досъдебното производство за пожара във „Феникс-Дупница“.

Под ръководството на Районна прокуратура – Дупница се води досъдебно производство за управляване на отпадъци не по установения ред, вследствие на което била създадена опасност за живота и здравето на населението и причинена немаловажна вреда на околната среда, както и за запалване на имущество със значителна стойност по непредпазливост.

От страната на Дупница камарата се издига на височината на моста на магистралата. 

С оглед събраните към онзи момент доказателства в качеството на обвиняем е привлечен Кольо Илиев - управителят на дружеството, държало отпадъци в близост до съоръжението. Именно в резултат на неправилното им складиране бил предизвикан пожар, причинил повреда на части от автомагистралата. Разследването по делото продължава.

Към момента под моста и около основите на съоръжението няма струпани отпадъци. 


Към момента пространството под магистралата е чисто от отпадъци, но камарите от едната страна на моста, от страната на Дупница, са с височината на самото съоръжение. Това са предимно пластмасови отпадъци и блистери от лекарства-леснозапалими материали, които могат да пламнат дори от хвърлена от преминаваща кола цигара например.

Припомняме, че в спора чия е отговорността за разчистването на терена бяха замесени както фирмата, така и Агенция Пътна инфраструктура, РИСОВ-Перник и Община Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети