Трима пациенти са изолирани в Хасково заради съмнения за коронавирус

DenNews.bg
04.02.2020
размер на текста:

Трима пациенти със симптоми на коронавирус са настанени в Инфекциозното отделение на хасковската болница, съобщава bTV. Болните са се завърнали от чужбина и заради риска да са носители на опасния вирус са изолирани до отхвърляне на диагнозата.
Кръвни проби и от тримата пациенти са изпратени в Националната референтната лаборатория за изследване.
Двама от болните са семейство от Хасково, което е било на ваканция в Тайланд. При завръщането си миналата седмица вдигат температура и са насочени от личния лекар към болницата. Приети са миналия четвъртък. Състоянието им е добро.
Третият е мъж от Хасково, който на 22 януари се е завърнал от Шри Ланка, където е работил. В началото на февруари той се е почувствал зле, а ренгенът е показал пневмония. Заради рисковия район, от който се връща - също е пренасочен за лечение в болницата.
Началникът на Инфекциозно отделение д-р Красимира Кинова заяви, че според нея не става дума за коронавирос, но са взети превантивни мерки.

 

Междувременно българин, живеещ в Китай, обясни, че наши сънародници са напускали Китай без надлежни проверки за коронавируса. Пред БНР Галин Георгиев, който е блокиран в един от китайските градове в най-тежко засегнатия от заразата район (най-тежко засегната е провинция Хуабей със столица Ухан, където е огнището на заразата.)
Георгиев смята, че това е ставало още преди да се вземат стриктните мерки от страна на китайските власти и изрази опасения, че България може да е закъсняла с поставянето на термокамера на Летище София.

Галин Георгиев описа ситуацията в Китай като притеснителна и допълни, че в провинцията, в която живее, става по-тежко.
В блока, в който той се намира, от два дни е в сила забрана за излизане, а заразените са 13. Всекидневно полицейски и медицински екипи обикалят домовете и обследват жителите за признаци на коронавируса. Предлагат се доставки на храна.


Георгиев живее в Китай от 13 г. В момента той е разделен от семейството си, което се намира на 10 километра от него, защото блокадата ги е хванала на различни места.

Вървим по пътя на Ухан в момента (градът е столица на най-тежко засегнатата провинция Хуабей - б.р.). Четири града сме в периметър от разстояние около 200 км и сме много притеснени какво ще се случва по-нататък", сподели той пред БНР.

"Ние не вярваме на тези официални данни, които се представят. За нас това са страшно занижени данни. Това си има обяснение - да не се проявява психоза. /.../ Самият факт, че в този блок, в който аз съм в момента, има 13 заразени, говори сам по себе си. И другото, което е - не може държава с такъв мащаб, с такава силна икономика, с такова огромно население, да бъде блокирана по този начин, при положение, че става въпрос за малки бройки", описа тревогата си Галин Георгиев.

Той е на мнение, че китайските власти са закъснели с първоначалната информация и след китайската Нова година (25 януари) са оставили хората да се разотидат, а тези празненства са свързани с голяма миграция на хора. Георгиев е пътувал точно в този период близо до град Ухан.


Броят на пациентите, заразени с коронавируса 2019-nCoV в Китай, достигна 20 438, а починалите вече са 425, информираха световните агенции. За още над 23 200 души има подозрения, че може би са заразени. До момента от болниците са изписани вече 632 души.

Смъртността при този коронавирус е 2,1 процента, което е значително по-малко отколкото при тежкия остър респираторен синдром (ТОРС или SARS), съобщиха китайските власти.

"Загиналите, само от вчера са 64. Добрата новина, ако може тук да има добра новина, е, че са изписани 157 души. Бройката на изписаните, тоест на оздравелите от този вирус, вече надвишава повече от два пъти броя на загиналите." Това пък каза пред "Хоризонт" доц. Мариана Тиен, генерален секретар на Глобалния център за сътрудничество между Китай и страните от централна и Източна Европа. Доц. Тиен работи в БАН, съпругът й е китаец.
Доц. Тиен смята, че реакцията на централните власти в Пекин, след като са научили за заразата в Ухан, е била своевременна. Но, по нейните думи, самите лекари в Ухан вероятно са подценили опасността, тъй като не са подозирали за какъв вирус става дума и там се е получило закъснение от няколко дни, отбеляза доц. Тиен.
Хранителните навици в Китай са много различни - страната е огромна, а много китайци не ядат месна храна, коментира още доц. Мариана Тиен във връзка с версията, че заразата е тръгнала от прилепи, използвани за храна. В Китай не е така популярно да се ядат прилепи, изтъкна тя.
Това е глобална заплаха и трябва глобално решение, обобщи Мариана Тиен.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети