Нападателят, ранил трима с нож в Лондон, е осъждан терорист

DenNews.bg
03.02.2020
размер на текста:

Полицията в Лондон съобщи, че мъжът, който рани трима души при атака с нож на улица в британската столица вчера, е бил освободен неотдавна от затвора, където е излежавал присъда за тероризъм.
Нападателят бе убит от полицията, като властите определиха действията му "свързани с тероризъм".
Полицията е уверена, че това е 20-годишен мъж на име Судеш Аман.
Според информацията атентаторът е ислямист и излежавал присъда за пропаганда на терористична организация. Оказа се, че той е бил пуснат предсрочно, по средата на присъдата си от 3 години и 4 месеца, и поставен под наблюдение. Това решение предизвика полемика след атаката.
По думите на полицейската началничка състоянието на един от ранените, който се смяташе, че е с опасност за живота, се подобрява. Другата жертва на нападението е била изписана от болницата.
20-годишният Аман е бил последовател на терористичната група "Ислямска държава".
В свои чатове е твърдял, че мюсюлманите в Лондон са били избивани и поставени в условия, по-лоши от концентрационните лагери, и според доклада "се казва, че евреите се справят по-зле с мюсюлманите." Той също така твърди, че е изразил мнението си че е допустимо да се изнасилват жени.
Твърди се, че е планирал извършване на атака чрез хвърляне на киселина или използване на нож.
Появи се видео от местопроизшествието, на което се виждат трима полицаи под прикритие в кола без опознавателни знаци, които бързо пристигат на мястото въоръжени

Припомняме, че часове по-късно нападателка атакува по подобен начин хора в Гент, Белгия и бе простреляна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети