Първите тестове на двамата българи от Ухан за коронавируса са отрицателни

DenNews.bg
03.02.2020
размер на текста:

Първите тестове за коронавирус на двамата български студенти, които бяха евакуирани от Ухан, са отрицателни. Това съобщи на кратък брифинг пред журналисти полковник доцент Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия.
Студентите бяха настанени във ВМА около 22:15 часа снощи.
От Китай те излетяха с полет до Франция, откъдето бяха прибрани в София с военно-транспортния самолет "Спартан".
"Момчето и момичето бяха прегледани веднага. При физикалния преглед не се установиха никакви проблеми и отклонения от нормата. Направеният тест е отрицателен за новия коронавирус. Тази сутрин са в добро състояние - усмихнати и наспали се. Настанени са в отделни стаи с хепафилтри, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици. Днес продължаваме с изследванията", обясни доц. Попов.
По думите му, по време на средния инкубационен период ще бъде направен нов тест, за да бъде изключена възможността за фалшиво отрицателен резултат от първия, ако момчето и момичето са се заразили по време на полетите от Ухан през Франция до София.
Доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, коментира, че има още българи в Китай, както и нормален поток от хора, които изпълняват бизнеса си и пътуват.
"На летище София има термокамера, а за Варна и Бургас са отпуснати пари и ще бъдат закупени и ще заработят още тази седмица. Илюзия обаче е да се мисли, че с гранични мерки може да се спре едно заболяване, особено, което се разпространява по въздушно-капков път", категоричен бе Кунчев.
По думите му, разпоредените в края на миналата седмица мерки са в сила.

"Това, което много ни пречи, е че все още не знаем със сигурност кой е резервоарът на заболяването. Кой е животинският вид, от който е тръгнало заболяването и начинът на предаването на вируса се промени. В началото той беше доста труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че наистина може да се предава, включително контактно-битово, тъй като вирусът е намерен в изпражнения на болни хора, което значи, че може да попадне във външна среда и по друг начин, а не само по въздушно-капков път", допълни той.

Вчера френски самолет изведе от Ухан, огнище на новото заболяване, 250 французи и граждани на още 30 страни.
Над 60-те французи от полета ще бъдат карантинирани в курорт в Кари льо Руе в Южна Франция или в център за обучение на пожарникари близо до Екс ан Прованс, Югоизточна Франция.

Още вчера премиерът Бойко Борисов е изпратил писмо до френския президент Еманюел Макрон, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
От името на българското правителство и от свое име, министър-председателят изразява огромна признателност за съдействието, което Франция оказа за извеждането на двамата български граждани от Ухан на борда на френския самолет.
"Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави", се казва още в писмото до Макрон.

Благодарствено писмо до колегата си Жан-Ив Льо Дриан изпрати външният министър Екатерина Захариева: "Приемете най-искрената ми благодарност за съпричастността и неоценимото съдействие на Франция при извеждането на двамата български граждани от центъра на епидемията на коронавируса - град Ухан, Китай".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети