Съдът наложи постоянен арест на психично болния мъж, запалил кола в Яхиново

DenNews.bg
28.02.2020
размер на текста:

Районен съд-Дупница наложи постоянен арест на 63-годишния Георги. Г. който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство палеж на автомобил в Яхиново.
Сигналът за горящия автомобил „Ситроен“ бе подаден рано сутринта вчера.
Установено е, че палежът е предизвикан чрез използване на запалителна течност, докато колата била пред дома на собственика Е. Т.
Срещу обвиняемия се води и друго досъдебно производство, за това че на 17.08.2019 г., около 03, 30 ч. пред същия дом в село Яхиново е запален паркиран на тротоара лек автомобил „Мерцедес“, на същия собственик Е. Т. Към него са обединени още две досъдебни производства, защото в хода на разследването е установено, че извършител на деянията е Георги Г., а пострадали от престъпленията са съпрузите М. Т. и Е. Т., пише в искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Има изготвено становище от д-р Паризов, че обвиняемият страда от параноидна шизофрения. Настаняван е многократно по Закона за здравето в специализирани психиатрични заведения на принудително лечение. Последната хоспитализация е била от септември до декември 2019 година. Според психотичните интерпретации, съседите му притежават „машина за преследване на неговото семейство, промиване на мозъка и изтребление на населението“.

Съдът обяви в мотивите си, че от събраните по досъдебното производство доказателства, може да се направи обоснован и категоричен извод, че обвиняемият е извършител на деянието, за което е обвинен. С оглед диагнозата на обвиняемия, същият се явява опасен, както за себе си, така и за околните и съществува реална опасност да извърши ново престъпление, тъй като страда от психично заболяване, агресията му е насочена към неговите съседи, а съществува и опасност, същият да се укрие.
Предвиденото наказание за палеж е лишаване от свобода от 1 – 8 години.
Определението на Районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети