Русия изпраща още два бойни кораба към Сирия

DenNews.bg
28.02.2020
размер на текста:

Два бойни кораба от руския Черноморски флот, въоръжени с ракетни комплекси "Калибър", са на път за Средиземно море към крайбрежието на Сирия, където вече има един руски кораб от същия клас, предадоха ТАСС и Ройтерс.
"Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", снабдени с прецизно оръжие - ракетния комплекс "Калибър-НК", - извършват планов преход от Севастопол към далечна морска зона, където ще влязат в състава на постоянната групировка на ВМФ в Средиземно море", обяви пресслужбата на Черноморския флот. Според съобщението двете фрегати са започнали преминаване през Босфора и Дарданелите, като преди това екипажите им са извършили редица бойни учения в акваторията на Черно море.
"Адмирал Есен", друга руска фрегата от същия клас, е разположена в Средиземно море от декември м.г., припомниха от пресслужбата на Черноморския флот.

Ройтерс отбеляза, че това дислоциране става на фона на нарастващо напрежение между Русия, Турция и Сирия заради контрола върху сирийската провинция Идлиб, където се намират последните бастиони на противниците на режима в Дамаск.
Същевременно Турция поиска днес от световните сили да наложат в Сирия зона, забранена за полети, за да защитят стотиците хиляди хора, които бягат от конфликта, съобщи Ройтерс.
Турското искане идва, след като 33 турски войници загинаха при въздушни удари в района на Идлиб.

Междувременно от руското военно министерство обявиха: „Турските военни действаха координирано с "бойните подразделения" на джихадистки екстремисти в провинция Идлиб, когато бяха ударени от въздуха от сирийските правителствени сили вчера“.
Въздушният удар е бил извършен, когато сирийската армия е отблъсквала мащабна офанзива от терористичната групировка "Хаят Тахрир ал Шам", която е филиал на терористичната групировка "Ал Кайда" в Сирия и към момента е ситуирана в Идлиб. "Турските войски сред бойните части на терористичните групировки попаднаха под обстрел от сирийските военни на 27 февруари в близост до град Бехун", уточняват още от руското военно ведомство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети