Съдът остави в ареста брата и сестрата с нарколаботарорията в Крайници

DenNews.bg
27.02.2020
размер на текста:

Братът и сестрата, държали нарколаборатория в дупнишкото село Крайници, остават в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“. Това реши Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова. Най-тежката мярка за неотклонение за Йордан М., 23 г., и Ралица М., 30 г., бе поискана от прокурорът от Окръжна прокуратура Владимир Мицов.
Досъдебното производство е започнато на 24 февруари т.г., за това че на тази дата, в къща в село Крайници, без надлежно разрешително двамата са държани с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно: кетамин с бруто тегло 5, 110 кг, метамфетамин, с бруто тегло 134 грама, както и съоръжение за производство на наркотични вещества.
Йордан М. и Ралица М. са привлечени като обвиняеми за извършване на престъпления по чл. 354а, ал.1, изр.1, пр. 1, 2 и 4, алт.1, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК и по чл. 354а, ал.1, изр.2, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК. Деянията им представляват тежки умишлени престъпления, като за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.1 от НК, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2- 8 години и глоба от 5 000 – 20 000 лв., а за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.2, законът предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 3- 12 години и глоба от 20 000 – 100 000 лв.

В мотивите си съдът посочва, че може да се направи обосновано предположение, че се касае за дейност, свързана с производство, преработка и държане на наркотични вещества с цел разпространение. Съдът счита, че предвид безспорния факт, че се касае за жилище, което обвиняемите ползват, до което имат достъп, не може да се изключи тяхната съпричастност с посочената дейност, като е без значение фактът, дали други лица имат връзка с тази дейност. Касае се за тежки умишлени престъпления, с висока степен на засягане на обществените отношения, свързани с опазване на общественото здраве, с оглед на което съдът счита, че се касае и за висока степен на обществена опасност на обвиняемите, независимо от факта, че не са осъждани до момента. Съдът приема, че е налице реална опасност от укриване или извършване на друго.
Определението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети