Дупнишките фирми спират курсовете от и за Италия, вижте още какви мерки за коронавируса са в сила от днес

DenNews.bg
26.02.2020
размер на текста:

Община Дупница въвежда мерки срещу навлизането на коронавируса в града и селата! Отменят се всички масови събития, включително благотворителният концерт на читалищата и събитията за 3 март. Транспортните фирми отменят пътуванията за и от Италия, а след възстановяване на курсовете на автогарата в Дупница ще се осъществява контрол от страна на лекари и здравни експерти на всички пристигащи от засегнатите от заразата райони. Пристигащите ще бъдат включвани в списък, което е необходимо за проследяване на контактите при евентуално потвърждение на случаи на заболяването в България.

Това бе решено на заседанието на кризисния щаб, свикан от кмета Методи Чимев днес.
На срещата, освен представители на институциите, присъстваха представители на двете болници в града, д-р Райна Сапаревска от Регионалната здравна инспекция, представител на автотърговците в Дупница, както и двете местни транспортни фирми, които организират транспорт от и до Италия. Обсъдени бяха взаимодействията между отделните институции и каква е готовността на инфекциозните отделения в болниците на града.

 

"Превантивно се отменят всички групови мероприятия на територията на общината в следващите дни, докато не се успокои ситуацията. Получихме информация от двете фирми, че с организиран автобусен транспорт

от Италия са пристигнали 4-ма души в Дупница, а не 100-120 души, както се упорито заговори", посочи кметът Методи Чимев и обясни, че се знае кои са хората, дошли с автобусите.


"Фирмите отмениха своите курсове от Италия за следващите дни. В случаите, в които ще организират автобусни превози от Италия, автобусите ще пристигат на автогарата в града, където ще бъдат посрещани всички пътници. Независимо, че на границите вече се осъществява специален пропусквателен режим, в Дупница повторно ще бъде правен такъв, като служители от РЗИ и медицински лица ще извършват прегледи на място при наличие на симптоми.

Фирмите ще предоставят и списък на пристигащите лица в Дупница.


Предстои да бъде направена и среща с директорите на учебните заведения и медицинските сестри. Всички институции поддържаме контакти. Разговарях и с ген. Мутафчийски тази сутрин (б.ред. началник на Оперативния национален щаб за борба с коронавируса и директор на ВМА), коментирахме ситуацията, както и мерките, които се вземат превантивно, както и намеренията ни за Дупница. Разбрахме какво е положението в инфекциозните отделения на двете болници в града, продължаваме да държим контакт с тях", обясни кметът Методи Чимев и призова да не се създават излишна паника и напрежение.


Инфекциозните отделения на двете дупнишки болници имат план за реакция при възникване на епидемия, не само във връзка с новия коронавирус. Лекарите и персоналът са опитни професионалисти, запознати са не само с препоръчителното и успешно лечение, но и с правилата за действие при епидемия.


"Паниката е лошо нещо. Няма заболели в България. Много е важно самонаблюдението и правилната реакция. Говоря за хората, които идват от райони, където има коронавирус. Не да тръгнат с колата и да обикалят личен лекар, после в едната болница, в другата, пък при трети лекар.


Лекарите всеки ден получават инструкции от нас и имат готовност да реагират.


Няма точни белези, че даден човек е с коронавирус. Хората, които са дошли от райони в чужбина, където има случаи на коронавирус или са били в контакт - при висока температура, болки в мускулите, кихане, кашляне да подадат сигнал към тел. 112.


Много е важно да се вземат лични предпазни действия - да се мият ръцете с топла вода, сапун, дезинфектанти, да се избягва докосване на очи, уста, нос... Тъй като маските за лице са изчерпани, може да се използват 8-ката марля, която върши същата работа.


Самосъзнание трябва да прояви всеки един, който идва от област, където има установени случаи и да се самоизолира от обществото за 14 дни. Освен това, трябва да се знае, че смъртността е около 1-1,5 % и е погрешно да се мисли, че който е заболял от коронавирус едва ли не вече няма шанс. Най-уязвими са хората с хронични заболявания, слаба имунна система и възрастни хора. Пак казвам, че процентът е около 1-1,5, много нисък в сравнение с други заразни заболявания. Затова нека се спре с тази паника. Да бъдем отговорни, както към себе си, така и към нашите деца и близки", коментира д-р Сапаревска.

 

Не може да се каже колко души са пристигнали или ще пристигнат в Дупница с лични автомобили. Те обаче ще попаднат със сигурност на граничните проверки, които са в сила от днес. За всеки идващ от засегнат район най-важно е да прояви самодисциплина и отговорност в опазване на собственото здраве и здравето на околните. Най-уязвими са близките хора, затова пристигащите трябва да знаят, че първо застрашават здравето на семейството и приятелите си заради което е важно да спазват инструкциите.


Припомняме, че днес стана ясно, че хората, които идват от засегнати райони могат да се обадят по телефона на личните си лекари, за да обсъдят конкретния случай. Личните лекари могат да издадат болничен лист за домашна карантина, което е предвидено за осигурените лица в Кодекса за социално осигуряване. ВИЖТЕ ТУК

Ако имате въпроси, съмнения или притеснения може да се обадите на телефон: 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа). На открития от здравното министерство телефон отговаря лекар-епидемиолог. ВИЖТЕ ТУК НАЙ-ВАЖНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети