Вижте най-важното за коронавируса: Не паниката, а високата лична хигиена и отговорност ще ни помогнат

DenNews.bg
26.02.2020
размер на текста:

Правилата са същите, като при предпазването от грип!

Новият Коронавирус е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.


Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат да се предават от човек на човек.

 


Новият коронавирус, открит в Китай е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.
ТОРС се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8 000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС почина.

 

Данните към момента показват, че сегашният вирус е по-малко фатален от ТОРС.
Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин.


По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40 000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.


Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек.
Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.


Инкубационният период за коронавируса, т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми, понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например.

 

 

 

 

Какви са симптомите

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:
-треска
-кашлица
-затруднено дишане
- мускулни болки и
- отпадналост.
По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента.

Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването. (Почти всички починали в Европа са възрастни хора с хронични заболявания, най-често сърдечно-съдови)

 

 

 

Има ли лечение


Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.


Всъщност статистиката показва, че излекуваните са в пъти повече от починалите, т.е. и без конкретно лечени, медицината действа адекватно и успешно.

 

 

Кога трябва да се изследвам

Ако имате

-остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане
И
През последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:
- в близък контакт* с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус, или сте пътували в област с настоящо предаване на вируса,
- или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вируса вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.
*близък контакт: съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV или непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент или здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с коронавирус или лабораторни работници, работещи с проби с коронавирус.

 

 

Превенция

 

Как мога да се предпазя от заразяване?


При пътуване в засегнати райони:
-избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
-избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
-прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
-измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;


Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.


Какво трябва да направя, ако съм имал контакт с някого с Коронавирус?


Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в засегнат район

 

Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?


Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун ивода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Вирусът навлиза в тялото през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

 

 

 

Маските за лице ефективни ли са в предпазването от коронавирус?


Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени. (Дори при използване на маските при обикновен грип, те трябва да се сменят на интервали от 3 часа)

 

 

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?
Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.

 

 

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?


Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.


ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК

 

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!

 

Паниката не е добър съветник! Бъдете подготвени, следете информацията само от достоверни източници и медии, следете официалните страницата на Министерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции.


Паниката не може да ни предпази, но може да доведе до спекула, да блокира социалният и икономически живот, без да има реална опасност!


НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!


Дори и да бъдат потвърдени случаи на коронавирус в България, не бива да забравяме, че болните са хора, че трябва да запазим спокойствие и да бъдем отговорни!

Не бива да се стига до саморазправa и допускане на агресивни прояви към хора под карантина или хора, при които евентуално заболяването ще бъде потвърдено!

Медицината доказва, че макар да се действа все още на сляпо, макар заболяването да е тежко и смъртоносно за част от заразените, заболяването е лечимо!


НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!


По-големият риск е изпускане на възможността за проследяване на заразата, затова трябва да има висока лична отговорност и достоверно информиране на здравните власти за пътуванията и осъществените контакти в засегнати райони или с хора, били в контакт с болни!


Ако имате въпроси, съмнения или притеснения може да се обадите на телефон: 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа). На открития от здравното министерство телефон отговаря лекар-епидемиолог.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети