Чистят основно Тадж Махал за първи път от 300 г. в чест на Тръмп

DenNews.bg
24.02.2020
размер на текста:

Мавзолеят Тадж Махал, един от най-разпознаваемите и посещавани световни паметници на културата, ще бъде изцяло почистен за първи път от построяването му преди повече от 300 г., а причината е посещението на американския президент Доналд Тръмп.


Индийските власти явно приемат визитата твърде присърце, тъй като преди да обявят, че Тадж Махал ще бъде почистена основно с дестилирана вода, бе изградена стена в Ахмедабад, за да скрие бедняшките квартали.
Гробницата Тадж Махал е била почиствана чрез третиране с глина пет пъти, но никога толкова основно, както се предвижда сега.


Тръмп, който трябва да посети Тадж Махал със съпругата, дъщеря и зет си, по време на посещението си в Индия, започващо днес (24 февруари), може да не влезе в оригиналните гробници, защото входът към тях е доста нисък. Екипът на президента по сигурността, който посети Тадж Махал наскоро, заяви, че Тръмп няма да се наведе, дори ако трябва да види гроб от XVII век. Оригиналните гробове на владетелите на Тадж Махал са отворени за обществеността само три дни в годината, за да отбележат годишнината от смъртта на Шах Джахан, известен също като Урс. Посещението на Тръмп в град Агра, където се намира Тадж Махал, е събитие с висока степен на сигурност, което доведе до редица подготовки за него. Тадж Махал ще е затворен за туристи в деня на посещението на Тръмп. Стената от летището до Тадж Махал е боядисана с цветни изображения на културното наследство на Индия.
За да се защити Тръмп от маймуните в Агра, според съобщенията в района ще бъдат вкарани пет лангури (големи маймуни), които да изплашат малките маймунки по маршрута на американския президент към Тадж Махал.
Тръмп ще се срещне с индийския премиер Нарендра Моди. Това е първото официално посещение на Тръмп в Индия в момент, когато и двете страни споделят все по-тясно партньорство в областта на отбраната, но имат сериозни различия по отношение на търговията и инвестициите.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети