Властите в Италия въведоха драконовски мерки заради коронавируса

DenNews.bg
23.02.2020
размер на текста:

 Италианските власти въведоха драконовски мерки, за да се опитат да спрат огнището на коронавирус в северната част на страната, включително налагане на глоби на всеки, хванат да влиза или излиза от зоните на огнище, тъй като случаите на вируса в страната се увеличиха до над 130.

Полицията патрулира 11 града - най-вече в района на Ломбардия, където се появи първият случай, предаден на местно ниво - които са в изолация от петък вечерта.

Мерките бяха засилени, след като 78-годишен италианец, заразен с вируса, почина в региона на Венето. Посмъртно, извършената аутопсия на 77-годишна жена в Ломбардия в събота, потвърди, че тя също е заразена, но не е ясно дали вирусът е причинил смъртта ѝ. Съобщава се, че жената се е възстановила от пневмония и е посетила спешното отделение на болница в Кодоньо, близо до Лоди, няколко часа след като бе потвърдено за първия мъж, заразен к коронавирус. 

Към неделя сутринта в Ломбардия има 89 потвърдени случая - два в индустриалната му столица Милано - 16 в Венето, три в Пиемонт - включително два в Торино - и два в Емилия-Романя.
"За съжаление това означава, че в национален план броят им е надхвърлил 100", каза Атилио Фонтана, губернатор на Ломбардия.

На около 50 000 жители в градовете, които са в режим на изолация, е казано да стоят вкъщи и да избягват социални контакти, докато училищата, магазините и предприятията, освен химическите, са затворени, забранени са тържества и спортни събития, включително футболни мачове от Серия А и последните два дни от Карнавалът във Венеция също бяха отменени.

Седмицата на модата в Милано също беше засегната от огнището. Джорджо Армани, чието шоу беше насрочено за 16:00 в неделя следобед, обяви в събота вечер, че гостите не трябва да идват на мястото. Вместо това колекцията ще бъде показана в празна стая.

„Решението беше взето да се гарантира доброто състояние на всичките му поканени гости [Армани], като не ги караше да посещават препълнени пространства“, се казва в съобщение за пресата.

Италианският премиер Джузепе Конте каза: „Приехме указ за защита на здравето на италианците, който е наш приоритет и който заема първо място в списъка на конституционните ценности.“ Той призова хората да „имат вяра в политическите и научните институции, които правят всичко възможно“.

Местните жители с маски за лице вече бяха подредени пред супермаркет в град Касталпустерленго, на 10 минути път с кола от Кодоно, в неделя сутринта. Купувачите бяха накарани да изчакат, след което им позволиха да влязат в групи от 40 вътре в магазина, за да се запасят с провизии.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети