Представители на Европейската комисия стъпиха в Бобов дол

DenNews.bg
21.02.2020
размер на текста:

По покана на "Грийнпийс" делегация на Европейската комисия, ръководена от Катарина Сиков-Магни от Генерална дирекция "Енергетика", посети на 19 и 20 февруари 2020 г. няколко общини, засегнати от въглищната индустрия.

За да получат директно от първоизточника повече информация за Европейския Зелен пакт и предложения Механизъм за справедлив преход, осъществихме срещи на кмета на Перник Станислав Владимиров, кмета на Гълъбово Николай Тонев, зам.-кмета на Бобов дол Детелина Борисова и кмета на Големо село Васил Васев. Г-жа Сиков-Магни покани представителите на местната власт на срещите на Платформата за въглищни региони в преход, където да се запознаят с инициативи за преход в други въглищни региони в Европа.

Важен акцент на срещата беше предстоящата трансформация на въглищните региони на България, която трябва да се подготви и извърши с активното включване на засегнатите местни общности в Перник, Бобов дол, Големо село, Гълъбово. "Грийнпийс" - България настоява тяхното мнение да бъде чуто във всеки етап от подготовката и извършването на прехода към нулево въглеродна икономика и те да бъдат равностойни участници в преговорите правителството, бизнеса и европейските институции.

От своя страна, кметовете споделиха за проблемите, наследени от въглищната индустрия — мръсният въздух и неосъществената рекултивация на земи. Те споделиха и вижданията си за икономическото развитие на градовете и селата, споделяйки и конкретни идеи, които биха искали да включат в бъдещите териториални планове за преход.

"Вярваме, че отговорните органи на национално ниво могат да осигурят равноправното участие на всички партньори във всеки етап от преговорите по изготвянето и осъществяването на плановете за преход. Включването на местните власти и местните общности във въглищните региони и по-широката общественост на национално ниво е от изключителна важност за легитимността и ефективността на процеса", каза Десислава Микова от "Грийнпийс" - България.

Непосредствената следваща стъпка е сформирането на национален екип за изготвянето на визия за прехода отвъд въглищата с участието на представители на правителството, местните власти, представители на работниците, бизнеса, неправителствени организации и граждани в условията на публичен диалог и равноправно участие.

На среща със Сдружение "Дишай, Перник", които работят по „Визия за чиста енергия на град Перник 2020-2030", представителите от Брюксел научиха за борбата им с въздушното замърсяване в града им и желанието им за бъдеще, в което чистата околна среда и икономическото развитие не са в противоречие. Делегацията посети оборудвания със соларна инсталация кабинет в Професионалната гимназия в Бобов дол. Директорката Татяна Христова сподели целта да привлекат повече ученици чрез тази възможност за подготовка за професии на бъдещето — ключ към трансформацията не само на енергийната система. В разговора с делегацията екипът на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора подчерта колко е важно създаването на алтернативни икономически възможности да отговаря на високата професионална подготовка на кадрите в региона.

Преход към устойчиво развитие без въглероден отпечатък би бил справедлив с отговорното включване и адекватните действия на всички заинтересовани страни. Ефективното участие на държавните и общинските институции, бизнеса, професионалните организации и гражданския сектор е съществено за осъществяването на бърза, ефективна и справедлива енергийна трансформация на регионите отвъд въглищата. Надяваме се срещите между Европейската комисия и местните общности да са начало на открит и конструктивен диалог.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети