В Перник настръхнаха и срещу площадка за опасни химикали

DenNews.bg
21.02.2020
размер на текста:

Поредно изпитание, покачено напрежение и тревога в Перник. Този път протестът е срещу площадка за обезвреждане на отпадъчни химични вещества. По план тя трябва да е до кварталите "Изток" и "Църква", съобщи БНТ.
Жителите на града са против третирането на опаковки, замърсени от опасни вещества, да става на метри от домовете им.
Химик от предприятието заяви, че мястото е площадка за временно съхранение на отпадъци, най-вече химични вещества - бракувани или с изтекъл срок на годност. Намерението е тези вещества не само да се съхраняват, но и да могат да се преработват в крайни вещества, които да не са опасни.
Недоволни жители споделиха, че се притесняват, тъй като не са уверени как ще бъде осъществяван контрол върху тази дейност.
Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че хората не получават обяснение от собствениците в конкретната фирма, които по думите му тихомълком се опитват такова инвестиционно предложение да мине.
„Такъв тип производство няма как да минава тихомълком. Когато има обяснение какво точно ще се прави, тогава и хората ще са спокойни. Ние разговор не сме провели, обяснение от този инвеститор не сме чули. Топката е в МОСВ, в РИОСВ“, подчерта кметът.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети