Протестиращи от Нови Искър пак излязоха на блокади срещу винетките

DenNews.bg
20.02.2020
размер на текста:

Протестиращи от Нови Искър блокираха снощи с леки коли и камиони Околовръстното шосе при разклона за Мировяне заради неяснотата около таксуването на пътя до и от София, съобщи bTV. По-рано те блокираха и основен път в Нови Искър.
Те се заканиха, че ще продължат протестите си, докато някой не дойде да ги увери, че няма да се налага да купуват винетки, за да стигнат до София.
"За пътищата, които използваме, за да стигнем до централната част на града, се изисква винетен стикер. Не смятаме, че това е редно. Премиерът много добре излезе пред медиите, накара се на шефа на АПИ, както се кара учителка на дете, което не си е написало домашното. Смятам, че ще има промени, но защо трябваше да се чака една година след предишното му заседание, което беше на 2-ри януари 2019 г.", коментира един от протестиращите, цитиран от Нова.
Както е известно град Нови Искър е административен център на столичния район "Нови Искър", който е един от 24-те района на Столична община.
Жители на крайни квартали и села в рамките на Столична община обявиха по-рано готовност за протестни действия, тъй като по техни твърдения са им били наложени глоби за каране без винетка към домовете им. Те припомниха обещанията на кмета на София Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов, че винетки няма да са необходими.
Премиерът Борисов се ядоса в началото на вчерашното заседание на правителството и каза, че по вина на АПИ хората са излезли да протестират на улицата заради "абсолютна глупост". Той се закани да уволни шефовете на Пътната агенция и изпрати председателя Георги Терзийски на площадите в центъра на населените места около София като глашатай да вика по три пъти "Няма да има винетки!".

След това Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево и ги увери, че винетки няма да са необходими на живеещите в район Панчарево, с. Бистрица, с. Железница. Ще се плащат обаче тол такси за преминаване с автомобили над 3.5 тона.
Явно тези срещи не са били достатъчни на местните и снощи те отново излязоха на протест.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети