Епидемията в Китай доведе до значителен спад на замърсяването на въздуха

DenNews.bg
19.02.2020
размер на текста:

Епидемията от коронавирус и по-скоро мерките за ограничаване на заразата имат и своята положителна страна-значителен спад на замърсяването на въздуха. Въглеродните емисии в Китай са спаднали с 25%, показва анализ на Carbon Brief, цитиран от "Гардиън".
Потреблението на електроенергия и индустриалното производство остават далеч под обичайните нива, след като властите въведоха стриктни мерки за спиране разпространението на заболяването.
Всекидневните данни за използваните въглища в електроцентралите показват четиригодишен спад, петролните рафинерии в провинция Шандун са забавили работата си до най-ниските нива от 2015 г., става ясно от анализа. Установено е също, че нивата на азотен диоксид са намалели с 36% спрямо същия период на миналата година. Но авторите подчертават, че това вероятно ще е краткосрочно и че спирането на производствените процеси за седмица или повече е необичайно в Китай.

Намаляването на енергийната консумация и емисиите с 25% за две седмици означава спад на годишните цифри с около 1%.
Спадът на потреблението обаче, което потенциално е в резултат на неизплатени заплати по време на епидемията, може да окаже по-дългосрочно въздействие. Например продажбата на автомобили се очаква да спадне с 25-30% през периода януари-февруари.

Наложените от властите мерки срещу коронавируса са намалили производството в ключови индустриални сектори с 15-40%.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети