Външното разузнаване на Русия: Освобождаването на Божков от нас е в болното въображение на Валери Симеонов

DenNews.bg
18.02.2020
размер на текста:

 Службата за външно разузнаване на Русия отрича информацията, че ръководителят на службата иска освобождаване на български бизнесмен. На среща с министър-председателя на ОАЕ те говорят за двустранно сътрудничество и международна сигурност - директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин не обсъди на срещата с премиера на Обединените арабски емирства освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, който е задържан по искане на България, съобщи пред ТАСС шефът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов.

Посещението на Наришкин е в ОАЕ на 11-12 февруари. "Директорът на Службата за външно разузнаване наистина имаше много продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейхът на Дубай, Мохамед бин Рашид Ал Мактум, но разговорът бе изключително за международни проблеми в областта на сигурността и двустранното сътрудничество", каза Иванов.

Той обясни, че световните информационни агенции пускат слух, че Наришкин на среща с министър-председателя на ОАЕ е поискал освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, който е задържан по искане на България. "Информационната стръв" бе лансирана не от кой да е, а от самия заместник-председател на Българското Народно събрание Валери Симеонов. Само болното въображение на заместник-председателя на Народното събрание Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, може да включи въпрос за български предприемач в дневния ред на тази уважавани хора. Да влошаването е извън сезона", завърши Иванов.

ТАСС обяснява, че собственикът на футболния клуб "Левски" и компанията "Нове холдинг", която организира хазарт, Васил Божков е обвинен от прокуратурата по седем члена на българския наказателен кодекс.

Той бе пуснат в международния издирвателен списък и задържан в Обединените арабски емирства. Според прокуратурата той е организатор на престъпна група и организирайки хазарт, включително продажба на лотарийни билети, е причинил щети на държавата в размер на над 550 милиона лева (около 227 милиона евро). Божков също е заподозрян в извършване на много други престъпления.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети