Дупнишките пожарникари гасили легнали имота на бившия военен, складирал взривове незаконно

DenNews.bg
18.02.2020
размер на текста:

Дупнишките пожарникари са гасили легнали пожара, избухнал в имота на 76-годишния Никола Паунов на ул. "Жива вода" в града, заради опасността складираните от него взривни вещества и капсул-детонатори да се взривят. През цялото време на пожара са се чували взривове, но за щастие инцидентът се е разминал възможно по най-лекия начин.

 

Пръв пожара усетил хореографът по народни танци Войн Войнов, който живее в една къща с бившия военен.


Войнов опитал сам да изгаси пожара в бараката, хвърляйки кофи с вода, но щом започнали да се чуват взривове решил да изчака пожарникарите.
„Не съм знаел и не съм предполага, че съседът съхранява взривни вещества. Започнах да хвърлям вода, хвърлих 12 кофи, но щом започна да гърми излязох от бараката. Преди това опитах да събудя Никола, даже ръцете ме болят от ударите по вратата, но не успях. Веднага предупредих пожарникарите, че вътре има взривове“, обясни Войнов.

 

Имало е реална опасност за живота на пожарникарите и полицаите, потвърди началникът на РУ Дупница Борислав Динев.

 

Пожарникарите гасили огъня легнали, за да бъдат поне малко предпазени при евентуална силна експлозия. Полицаите през това време евакуирали двете други семейства, които живеят в една къща с Паунов и отцепили района.

 

„Шапка им свалям на пожарникарите. Не се знаеше колко е опасно, но влязоха. Изляха 12 тона вода, за да се предотврати разрастване на пожара, тъй като в бараката съседът съхранява дърва, а в един момент се разнесе и миризма на бензин“, обясни още Войнов.

 

Сигналът за възникнал пожар е подаден след 23 часа снощи.
„Колегите от пожарната и дежурните екипи на полицията са потушили пожара около 2 часа. След 2 часа е започнал оглед. При него колегите са установили, че в две чанти има електро капсул-детонатори. Щом ме уведомиха за това, аз разпоредих незабавно огледът да бъде прекратен, тъй като е имало опасност от взрив. Разпоредих местопроизшествието и районът да бъдат отцепени и огледът да продължи в светлата част на деня. Сутринта продължихме огледа с помощта на колеги от антитерористичния отряд от София и бе установено, че в имота има над 200 броя капсул-детонатори и над 5 кг пресовки с надпис „Скаленит“, което е взривно вещество.

Имало е реална опасност за служителите на полицията и пожарната и за хората, живеещи в къщата и района, тъй като говорим за над 5 кг експлозив.

 

В момента се установява от къде собственикът се е сдобил с тези незаконни взривни вещества. До 1982 г. той е бил служител на армията-в поделението в Самораново, от 1982 до 1990 г. е бил бомбаджия в мините в Бобов дол. Така че и от двата обекта е имал възможност да се снабди с тях“, обясни началникът на РУ-Дупница Борислав Динев.

За незаконно притежание на взривове законът предвижда ефективна присъда лишаване от свобода, но това ще бъде решено от съда, посочи още той.

 

Снощи бившият военен е бил настанен в болница. Обгазил се и имал леки обгаряния, които получил при опита да гаси сам или да укрие взривните вещества. Днес е задържан за срок от 24 часа.

„Той явно се е събудил от взривовете, аз не съм го видял кога е слязъл в бараката, защото вече бяха на улицата да чакам пожарникарите. В един момент един от полицаите видя, че вътре има човек и изтича да го изведе. Тогава се чу много силен взрив и всички залегнахме. Но съседът не е пострадал много. Коментираше се, че по скоро се е опитал да скрие чантите с взривните вещества“, обясни още Войнов.

Семействата, живеещи в къщата са прекарали нощта извън домовете си.

Взривните вещества са иззети от антитерористите. Целият имот, включително гаражи, пристройки и къщата на бившия военен е щателно обискирана.

Припомняме, че огнеборците успяха да спасят от огъня три къщи. Унищожени са само постройката, ползвана за склад и съхраняваните вътре дърва за огрев и инструменти.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети