Около 40 000 души губят достъпа до онлайн услугите на НАП заради новите мерки за сигурност

DenNews.bg
17.02.2020
размер на текста:

Достъпът на около 40 000 граждани до електронните услуги на Националната агенция за приходите може да бъде прекъснат. Причината са мерките за сигурност, които приходната агенция предприема.
От днес, 17 февруари, всички услуги и сървиси, предоставяни от НАП ще бъдат достъпни единствено, чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни.
Клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, след 17.02.2020 г. няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на Агенцията. Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft, съобщават от НАП.
За да използвате електронните услуги, които НАП предоставя след 17.02.2020 г., са необходими:

Персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);
Web браузър : Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;
Java, версия 8.х.

Причината за промените е, че машините с по-стара операционна система не получават от производителя защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки.
Чрез новото изискване НАП цели пълното криптиране на данните, което не позволява те да бъдат разчетени от потребител, различен от изпращача и получателя.
Още в началото на годината от Приходната агенция предупредиха, че нейните клиенти ще трябва да обновят програмите на личните си компютри.
Промените идват след изтичането на лични данните на над 5 милиона българи.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети