Преводът на документите за екстрадиция на Божков е готов

DenNews.bg
17.02.2020
размер на текста:

Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава bTV, позовавайки се на източник от прокуратурата.
Документите ще бъдат предоставени още днес в Министерството на правосъдието, а от там трябва да бъдат изпратени в ОАЕ.

Вчера се появи информацията, че Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби, а от Външно побързаха да обявят, че България не е уведомявана официално за това. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.
По информация на Българската национална телевизия, след като е прекарал малко повече от две седмици в център за задържане, властите са удовлетворили молбата на Божков да бъде освободен, докато трае процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничният паспорт, твърди обществената медия.
Преди няколко дни Иван Гешев обяви, че искането за екстрадиция на Божков е над 200 страници.
Преди няколко дни БНТ съобщи, че Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста в Абу Даби незабавно. Според информацията на медията в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста. По-късно от обществената медия уточниха, че негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал с ръководителя на военното разузнаване на Русия Сергей Наришкин.


През седмицата прокуратурата повдигна нови обвинения на Божков - за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. Обвиненията срещу него заедно с новите са вече 11, а освен това е разследван и за принуда, убийства и изнасилвания.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети