След намесата на Ревизоро пуснаха питейната вода за Палатово

DenNews.bg
17.02.2020
размер на текста:

След намесата на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро водоподаването към дупнишкото село Палатово е възстановено.
Припомняме, че селото се оказа заложник, по думите на самия министър, на ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“, след като със заповед на МОСВ бе забранено ползването на вода от язовир Дяково за промишлени нужди, включително за теца. Така село Палатово остана без питейна вода и в продължение на повече от две седмици жителите бяха снабдявани с водоноски от ВиК-Дупница.
Причината за възникване на кризисната ситуация е, че от построяването на теца, водата за Палатово минава през централата-Напоителни системи подават вода към теца, след това тя минава през пречиствателната станция на централата, след което влиза в чешмите на хората в Палатово.
Водата, която се подава към Палатово е от водата за питейни нужди на централата, а не за охлаждане на турбини и пр. производствени технологии в теца. След спирането на подаването на промишлена вода обаче от теца спряха водата за Палатово, което силно разгневи Ревизоро при посещенията му в Дупница и Бобов дол и той обясни, че това е опит на централата да принуди МОСВ и Напоителни системи да възстановят подаването на вода за промишлени нужди към теца.
Още тогава той обясни, че този потенциален риск за жителите на Палатово съществува от години, но до момента не са предприети никакви действия за регулиране на процеса, така че селото да не бъде зависимо от волята на ръководството на частната въглищна централа.


Заради безводието, сполетяло Палатово в края на януари, кметът на Палатово Христо Костадинов и негови съселяни се обърнали са съдействие и към народния представител Радослава Чеканска. Тя веднага е провела среща с министър Димитров, който вече бе запознат със ситуацията.
Така от петък вечерта вода към Палатово, където живеят малко над 100 души, се подава нормално. „Кризата с безводието е решена на този етап, за което благодаря от мое име и от името на жителите на Палатово на министър Емил Димитров“, изказа благодарност Чеканска.
Село Палатово няма алтернативен водоизточник, за да бъде решен окончателно проблемът, предстои изграждане на водопровод към населеното място. Това бе обявено от Димитров при посещението му в Бобов дол. Кой, как и кога ще построи отделен водопровод за селото все още не е ясно.

 

Припомняме, че в момента ползването на вода за промишлени нужди от яз. Дяково е напълно преустановена. При съвместни проверки от страна на Напоителни системи и Басейнова дирекция-Благоевград бяха открити редица незаконни отклонени.
След предприетите мерки нивото на язовира се покачва с няколко сантиметра на ден. За момента питейна вода се община Бобов дол, напълно зависима от язовира, се подава нормално. Уверението на министър Димитров е, че няма опасност от режим за населените места, а възобновяването на подаването на вода за промишлени нужди ще стане едва, след като язовирът достигне такъв обем, който да гарантира наличието на питейна вода поне за година напред.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети