Китай отчита спад на заразените с коронавирус

DenNews.bg
16.02.2020
размер на текста:

 Китай обяви спад на нови случаи на заразени от новия коронавирус за трети пореден ден.

Днес властите съобщиха за 2009 нови заразени и още 142 смъртни случая в цялата страна, съобщава Би Би Си.

Случаите на нови заразени нараснаха лавинообразно по-рано през седмицата след промяна в начина им на отчитане, но оттогава намаляват.

Общо над 68 000 души са регистрираните заразени в Китай към момента, като броят на починалите е 1 665 души.

Извън Китай има повече от 500 случая в почти 30 страни. Четирима души са починали - във Франция, Хонконг, Филипините и Япония.

Мерките, които Китай предприе за спиране на разпространението на новия коронавирус, започват да имат ефект, настоя говорителят на Националната комисия по здравеопазване на Китай.

Вчера шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус приветства реакцията на Пекин по отношение на заразата.

"Китай е купил световното време. Не знаем колко време", каза той и допълни: "Насърчени сме, че извън Китай все още не сме наблюдавали широко разпространение на вируса."

Китай наложи още ограничения на хората в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата, в опит да контролира епидемията.

Използването на лични автомобили беше забранено, а на жителите е казано да напускат домовете си само при спешни случаи. Храни и други основни продукти трябва да бъдат поръчани на едро и след това да бъдат доставени до вратата според властите.

Новите мерки идват въпреки съобщението на Държавния съвет на Китай, че делът на заразените пациенти в тежко състояние е паднал в цялата страна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети