Съветниците в Бобошево бойкотираха бюджета за тази година, кметът Крум Маринов ги обвини, че с това решение вредят на жителите на общината

DenNews.bg
14.02.2020
размер на текста:

  Опозицията в местния парламент в Бобошево отказа да гласува бюджета за 2020-а година, за да бойкотира кмета Крум Маринов. Това стана на извънредното заседание на Общинския съвет, а като причина да не приемат финансовата рамка за тази година, съветниците обясниха с факта, че трябва да се извършат поправки и така върнаха докладната с исканите от тях корекции. Освен, че не приеха бюджета, те отхвърлиха и докладната за капиталовите разходи, които са в размер на 440 000 лева и са предвидени за рехабитилация на улици в общината. На предишната сесия съветниците пък отказаха да гласуват втори заместник-кмет по искане на Крум Маринов и предложиха отново корекция- този път на структурата на администрацията. Обяснението бе, че е неоправдано и необосновано Маринов да има втори заместник при положение, че бе категорично против увеличаването на заплатите на съветниците. Крум

Потърсен за коментар кметът, който отказа да присъства и на двете сесии, отговори, че в основата на бойкота от страна на съветниците от опозицията начело с председателя на ОбС Стефан Тачев се дължи на факта, че Маринов е категорично против вдигането на заплатите им. Що се отнася до числеността и структурата на общинска администрация, Маринов е категоричен, че по закон това е негово право и никой няма право да го оспорва, а най-малкото да си позволява и да нанася корекции. Освен това, искането на председателя на ОбС Стефан Тачев да се назначи специален отдел в администрацията, който да отговаря и подготвя докледни и документация на Общинския съвет, било напълно неоправдано, а вече 4 мандата местния парламент работи с помощта на технически сътрудници, назначени в общинска администрация, в това число и протоколисти за заседанието.

Според Маринов зад тази война стои областният упавител Виктор Янев, който заедно с опозицията в местния парламент води политическа война.

Само че тази война на практика се води не срещу мен, а срещу обикновените жители и данъкоплатци на община Бобошево и искам хората много ясно да го разберат, коментира пред DenNews.bg Крум Маринов. На предишната сесия бяха променени текстове на мои докладни, а само аз като вносител имам право на това по закон. Въпреки това, областният управител е целият му правен отдел извършват погазване на закона, като одобряват решенията на Общинския съвет. С неприемането на бюджета на общината за 2020-а година жителите на община Бобошево трябва да са наясно, че те са най-ощетените, защото на практика сега ние трябва да върнем отпуснатите ни от държавата средства за капиталови разходи в размер 440 000 лева за ремонти на улици. А бюджетът така или иначе, дори и негласуван от съветниците, ще се реализира като служебен бюджет. И нека не забравяме, че община Бобошево е единствената в Югозападна България, която макар и с ограничени средства, няма нито лев задължения към нито една фирма, към нито един доставчик, коментира още Маринов. Бюджоетът, който предложих аз, е един разумен, балансиран бюджет и разумен, каза още Маринов.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети