Шестима медици са починали от новия коронавирус в Китай, 1700 са заразени

DenNews.bg
14.02.2020
размер на текста:

Шестима медици са починали, а над 1700 са заразени с новия коронавирус в Китай, показват данни на властите към момента.
Преди седмица почина лекарят, който пръв се опитал да предупреди властите в самото начало на епидемията, но беше порицан от полицията за разпространяване на "слухове". Смъртта му предизвика гневни реакции в социалните мрежи.

Повечето починали и заразени медици са в град Ухан, откъдето тръгна епидемията от предизвикващия пневмония коронавирус. Тежко засегнати са също лекарите и медицинските сестри в други части на провинция Хубей, където са установени 400 случая.

Поради притока на пациенти в болниците в Хубей и недостига на средства за защита (маски, очила, ръкавици), част от медицинския персонал е изложен на опасност от заразяване с коронавируса.
Става ясно, че медицинските специалисти, работещи на предната линия в борбата с коронавируса, получават 200 или 300 юана на ден (28,7 или 43 долара) допълнително според степента на риска.
Тези разходи се покриват изцяло от държавния бюджет и няма да се облагат с данък върху доходите.
Китайската общественост е недоволна от местните власти на Ухан и провинция Хубей - обвинява ги, че са се забавили с вземането на мерки за защита.

По последни данни броят на заразените с новата пневмония в Ухан надхвърля 63 800 души, 1380 са починали, а над 6700 са оздравели. Цифрите обаче непрекъснато растат.


Междувременно бе съобщено, че китайските власти са похарчили досега 41 милиарда юана (близо 5,87 милиарда долара) за борба с новия коронавирус, наречен COVID-19, и планират да удвоят средствата, които да достигнат 80,55 милиарда юана (11,53 милиарда долара).
Само за покупка на медицинска апаратура, средства за защита и дезинфекция и подобряване на условията за работа на медиците вече са похарчени близо 25,94 милиарда юана (към 3,41 милиарда долара).

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети