Макрон пред топящите се ледници в Алпите: Главозамайващо е да видиш климатичните промени

DenNews.bg
14.02.2020
размер на текста:

Главозамайващо е, когато човек види климатичните промени. Това каза френският президент Еманюел Макрон при посещението си в долината на северния склон на масива Монблан във Френските Алпи, където ледниците се топят със страшна скорост.
Мер дьо Глас (Леденото море) е нагледен пример за щетите, които глобалното затопляне причинява на природата-от една страна имаме загуба на ледници, от друга страна водата от тях унищожава уникални екосистеми в подножието на планината.

От месеци местните власти трескаво търсят и прилагат мерки за намаляване на рисковете, а вчера се проведе национално заседание, посветено на мерките за опазване на околната среда, на което Макрон присъства.
Снощи френският президент пристигна във френската част на Алпите, а днес посети и засегнатите от глобалното затопляне ледници.

След тази кратка екскурзия Макрон обяви в ски курорта Шамони поредица от мерки за защита на Монблан и неговата екосистема, застрашени от прекаления туристически наплив. Специално постановление ще затегне правилата за посещаване на планинския масив, особено през лятото.

До тази визита на Макрон във Френските Алпи се стигна, след като през септември кметът на град Сен Жерве в департамент От Савоа, Жан-Марк Пейекс, адресира до него отворено писмо. В текста пише, че е много хубаво, че френският президент се е загрижил за горите в Амазония, но не може да се толерира игнорирането на случващото се с Монблан.

Днес в Шамони Макрон се срещна с френски учени, за да говори с тях за климатичните промени. После той обяви официално създаването на Френска служба за биоразнообразието.
Макрон произнесе реч, в която каза, че политиката в областта на опазването на околната среда не е достатъчно амбициозна, и призова за "европейски път в тази насока".
2020-а ще бъде решаваща година за биоразнообразието, подчерта френският президент и обяви различни мерки, сред които създаването на природни резервати, истински земеделски преход и слагането на край на използването на пластмасата и други вредни вещества като цел.
По-късно днес Макрон ще има среща с местни асоциации, посветена на замърсяването на долината на река Арв. Сдруженията се оплакват от качеството на въздуха в този район, през който преминават много камиони.
Преди срещата, в интервю за изданието "Дофин либере", Макрон каза, че не може да забрани на камионите да се движат, и препоръча да има европейска политика за обновяване на камионния парк.
"Ако наложа обновяването на камионния парк само за камионите от региона, ще убия този бизнес, защото ще дойдат камиони от Испания и Румъния. Въпросът е да видим как да задължим всички фирми в Европа да обновят парка си", заяви френският президент.
Според доклад от септември на Междуправителствената експертна група за климата ледниците на ниска височина в Алпите, но също и в Кавказ и Скандинавия, може да изгубят 80 процента от обема си до 2100 г. и е възможно много от тях да изчезнат, дори глобалното затопляне да бъде ограничено, отбелязва Франс прес.

Според Политехническото училище в Цюрих, ако парниковите емисии не бъдат намалени, над 90 процента от 4-те хиляди ледници в Алпите може да се стопят до края на века.


От италианската страна на Монблан ледникът Планпенсийо е поставен под наблюдение с радари. През лятото на миналата година неговото топене се ускори и породи страхове, че 250 000 кубични метра лед може да се изсипят в една слабо населена долина, която обаче е популярна туристическа дестинация.

Що се касае до самия връх Монблан и прекаления туристически поток там, данните показват, че около 20 000 души се опитват да го покорят всяка година. Според Мишел Миние, президентът на Алпийския клуб от Савоа, това е максималният допустим брой и с оглед опазването на околната среда, той не трябва да се увеличава.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети