Иван Гешев към бобовдолци: Ще го оправиме въздуха, то не е сложно!

DenNews.bg
13.02.2020
размер на текста:

Ще го оправиме въздуха, бабо, то не е сложно! Нали знаете, че кучето скача спрямо тоягата. Ще сложат филтри и ще оправим въздуха. Това каза главният прокурор Иван Гешев на възрастна жена от Бобов дол, която настоя прокуратурата да осъществи реални мерки за прекратяването на замърсяването на въздуха от горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.
„Само пенсионерите оставаме тука, младите бягат, защото няма живот. Вие трябва да направите нещо“, обърна се жената към Гешев.

 

Днес освен главния прокурор в Бобов дол дойдоха и министрите на околната среда и МВР Емил Димитров и Младен Маринов, окръжният прокурор на Кюстендил, районният прокурор на Дупница и директорът на ОДМВР.

А причината е горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Днес Върховна административна прокуратура разпореди на Министерство на околната среда и водите да извърши незабавна проверка на всички тецове, изгарящи отпадъци.

„Няколко са проблемите тук. Основният е със замърсяването на въздуха. Има образувано досъдебно производство, при което е констатирано, че се гори боклук в ТЕЦ „Бобов дол“ смесен в въглища. Констатирано е, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук. Констатирано е, че на площадка се складира боклук, който най-вероятно не отговаря на показателите за т.нар. РДФ, горенето на когото не би трябвало да е проблем.
На Министерство на околната среда и водите беше възложено от ВАП да бъде извършена цялостна проверка на всички тецове дали са спазени всички законови изисквания за функционирането им, дали се спазват екологичните норми в страната, дали има съответни инсталации за осигуряване чистота на въздуха.

 

Към момента с това което разполагаме, сочи, че най-вероятно не са спазени законовите изискванията. По-лесно е да караш Майбах, отколкото да го продадеш и да вкараш парите в съответните устройства за осигуряване на чистотата на въздуха. Това теоретично означава да вкараш 100-200 милиона лева, но защо да го правиш, като може да караш хубави коли, да имаш яхти и т.н.

 

Поехме ангажимент към гражданите, ако трябва перманентно ще се правят проверки за това какво се гори, ако трябва по няколко пътни на вечер. Поехме ангажимент да има директна връзка между окръжния и районния прокурор, директора на ОДМВР и гражданите, т.е. да бъдем сигнализирани в реално време.
В случай, че бъдат констатирани нарушения, да бъдат образувани досъдебни производства и да се търси наказателна отговорност на виновните лица“, каза след срещата в сградата на Община Бобов дол Иван Гешев.

Той обясни още, че Министъра на околната среда и водите ще извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство от страна на тецовете.

 

Гешев е бил запознат от кмета на Бобов дол и граждани с още един проблем – преминаването на тежкотоварни камиони, които рушат инфраструктура и водят до проблеми с къщите.

 

„Има основателни съмнения от страна на гражданите, че с тежкотоварна техника не се извършва транспорт на глина, а фактически се изкарват въглища. Има оплакване за това, че тази тежка техника е претоварена и руши инфраструктурата. Това, което пое като ангажимент прокуратурата и МВР е да се извършват комплексни проверки заедно с ДАИ за собственост на транспортните фирми и дали има претовареност на камионите.

Разбрахме се да си говорим помежду си и всеки да направи всичко възможно да се решат проблемите на хората, основният от които е въздуха“, посочи още главният прокурор.

Той добави, че никой не може да спре някой да развива бизнес, но този, който развива бизнес, включително тецовете, трябва да спазва българското законодателство.

„Никой не иска хората да останат без работа, но ако някой не спазва закона, държавата трябва да го накара да започне да го спазва.

Както казах, ако трябва ще си продадеш Майбаха, яхтата и някоя и друга вила и ще сложиш инсталации за пречистване на въздуха. Печалбата няма да ти е 1000%, а ще ти е 100%, но пак ще си живеещ много добре, много по-добре от всички хора, които живеят в този град“, каза още Гешев, визирайки бизнесмена Христо Ковачки.

Екоминистър Емил Димитров обясни, че в момента на ТЕЦ „Бобов дол“ е забранено да гори отпадъци, като към момента няма установени нарушения на забраната.

 

„В момента единствено ТЕЦ „Сливен“ има право да гори отпадъци, но само отпадъците на София. През май месец е изтекло временното разрешително за тестово горене на отпадъци на ТЕЦ „Бобов дол“. След това новото им комплексно разрешително върви с изискване за филтри за пречистване на въздуха, но те не са поставени, така че ги спряхме, докато не ги поставят“, посочи Димитров.

Той обясни още, че разпоредената от ВАП проверка на тецовете трябва да приключи в рамките на месец.

„Трябва да се проверят не само тецовете, но и кой какво внася. Циментовите заводи, които отговарят на изискванията за горене на отпадъци, дойдоха и казаха, че са съгласни с всичките ни условия и са готови да разтоварят отпадъци само на едно пристанище и да има пълен контрол, само и само да се разбере, че горят нормални отпадъци. В България само София генерира отпадък за горене, никое друго регионално сметище не прави РДФ отпадък“, посочи още той.

 

Екоминистърът коментира и яз. Дяково-за момента няма опасност община Бобов дол да остане без вода.

 

„В момента на мини и теца се дава вода само за питейни нужди. Аз съм разрешил нужните количества питейна вода за селата Палатово и Баланово да се подават. Трябва да се изгради нов водопровод за тези две села, толкова години никой не е видял как стоят нещата там, че трябваше аз да дойда и да видя, че тези села са заложници на теца“, посочи Димитров.

Припомняме, че водата за двете села минава през ТЕЦ „Бобов дол“ и при първото си посещение в Дупница Димитров обясни, че теца ги използва за заложници в искането да се отпуска вода за промишлени нужди, което няма как да стане в условията на намален обем на язовира.

Към момента нивото на яз. Дяково се покачва ежедневно, но за да бъде подсигурена питейната вода за година напред са необходими още три месеца добър приток.

Кметът на Бобов дол Елза Величкова посочи, че е доволна от посещението на главния прокурор и министрите и изрази надежда те да спазят поетите днес ангажименти.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети