Протестиращи срещу нови вецове чакат Симеонов пред парламента да му връчат релса

DenNews.bg
13.02.2020
размер на текста:

Протестиращи срещу проекта за нови вецове в защитени територии, предложен от Валери Симеонов и група депутати от Обединени патриоти, причакват депутатите пред парламента в този момент.
Участниците в протеста, организиран от сдружение на риболовците "Балканка" и природозащитната коалиция "За да остане природа в България", носят плакати „Вецовете унищожават нашите реки“, „Искаме реки и природа, стига толкова вецове“,


като напомнят на преминаващите депутати, че част от България и в момента е във водна криза, а от недостиг на вода е заплашена почти цялата страна.

 

 

Протестиращите носят плюшени играчки-рисове, релси и въдици в протест срещу спорните кампании на Симеонов за либерализиране на строежи в защитени зони и територии.

 

"На България са нужни живи реки, а не лобистки закони в интерес на шепа бизнесмени", викат протестиращите към преминаващите депутати. Малцина от тях се спират да поговорят с гражданите. 

 

Днес депутатите ще гласуват скандалните поправки, които предвиждат водноелектрическите централи, които имат разрешителни за ползване преди 9 август 2010, да не попадат под забраните, определени в чл. 118ж от Закона за водите, според които, през 2010 г. се въвежда забрана за нови ВЕЦ в обявени зони от мрежата Натура 2000 .

Предложенията на Обединени патриоти, в лицето на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, предизвикаха, още преди седмица гнева на риболовците, след като обявиха, че внасят законови промени, в допълнение между първо и второ гласуване на Закона за Изменение и Допълнение /ЗИД/ на Закона за безопасно използване на ядената енергия,
...с което да се изменят Преходните и Заключителни Разпоредби на Закона за концесиите,
...с което да се промени чл.118ж на Закона за водите.
Същото е одобрено на заседание на Комисията по енергетика, проведено на 30.01.2020г. с почти пълно мнозинство, със само двама въздържали се.
Впоследствие МОСВ даде отрицателно становище, но думите на Валери Симеонов в интервю по БНТ са повече от скандални, като същият заяви, че „не МОСВ е най-висшата инстанция, свързана с екологията".

В допълнение, в даденото интервю, Валери Симеонов нападна директно риболовците, зелените организации и журналистите от Бтв, че спират развитието на държавата.

От Сдружение "Балканка" контрират думите на Валери Симеонов, че не става въпрос само за 43 ВЕЦ, като припомнят, че преди август 2010 има издадени стотици разрешителни за мВЕЦ в защитени зони. Още повече, че от работата на досега действащите мВЕЦ те са установили, че няма работеща нито една законна централа, тъй като при издаването на разрешителните за строеж и строителството са нарушени редица процедури от множество закони и европейски директиви.

 

„Тези предложения са откровено лобистки и са в интерес на една малка група бизнесмени, които искат да правят сигурна печалба в милиони, без да правят никакви инвестиции. Валери Симеонов не е никакъв експерт и капацитет по темата, той може да е мерило само за простотия“, посочи един от участниците в днешния протест.

„Вецовете държат само 2% от произведената електроенергия, но нанасят огромни вреди на природата, включително намаляват количествата вода за поливане на земеделските площи и питейни нужди. Включително вредят на уникалната природа и дивите животни.


Струва ли си за 2% да бъде убита природата, а България да бъде обречена на безводие“, попита друг.


Преди ден по националната телевизия Симеонов заяви, че данните за защитените зони претендират, че има рисове в блоковете на Бургас. Затова протестиращите носят играчки рисове (част от кампания на WWF-България) като реплика към изказванията му, иронизиращи, че България има "дива и дивна природа" .


Протестиращите носят и релси, за да помогнат на Симеонов да изпълни обещанието си от миналото лято, когато обяви, че ще сложи край на живота си, ако съдът отмени правителственото решение за разширяване на зоната за строежи в Пирин без екооценка. "Ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя", гласеше тогава репликата му. Окончателното решение на Върховния административен съд дойде през януари 2019г. и с него промените в плана за Пирин бяха спрени.

Освен щетите за природата и то в защитени зони, освен риска от недостиг на вода за питейно-битови нужди, предложението на Симеонов води и до опасност на България да бъдат наложени санкции от страна на ЕК заради нарушение на европейски директиви.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети