Наредба 18 ще чака на трупчета пълно съгласие от всички браншове

DenNews.bg
12.02.2020
размер на текста:

Промените в Наредба 18 на НАП за касовите апарати няма да влязат в сила докато не се получи одобрението на засегнатите браншове. Това нареди премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Владислав Горанов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.
Припомняме, че Наредба 18 бе посрещната с протести от страна на малкия и среден бизнес, заради задължителното въвеждане на касовите апарати.
"Докато не постигнеш консенсус, Наредба Н-18 няма да съществува. Когато постигнете консенсус, тогава ще ме поканите и ще я има. Интензивни разговори означава всяка седмица срещи с по една съсловна организация и да се премахват проблемите и притесненията им", коментира министър-председателят, цитиран от Агенция "Фокус".
Финансовият министър коригира премиера, че няма да съществуват измененията в разпоредбата, защото самата Наредба е в сила от 2018 година.

"По наредбата има още много работа да бъде свършена. Искам да уверя всички, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори, така че да не се затруднява малкият и средният бизнес", допълни Горанов. Борисов го посъветва работата да е насочена към премахването на сивия сектор, но това в никакъв случай не трябва да се отрази на малките и средните съсловни организации.

Само преди два дни министър Владислав Горанов твърдеше, че сред бизнеса Наредба Н-18 се използва като смокинов лист. По мнението му протестите са за прикриване на грешния модел на правене на бизнес.
Срещу Наредбата се обявиха повече работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Срещу Наредба Н-18 скочиха и от сдружението на личните лекари, които заявиха, че това представлява включително и разкриване на конфиденциална информация пред данъчните.
От бизнеса представиха своите опасения, сред които има и притеснение от техническите параметри при изпълнението на наредбата.
Миналата година 42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети