Прокуратурата иска регистрацията на сдружението на Расате да бъде прекратена

DenNews.bg
11.02.2020
размер на текста:

Софийска градска прокуратура поиска от Софийския градски съд да прекрати регистрацията на „Български национален съюз-Еделвайс“. Искането е във връзка с разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразността на дейността на сдружението с нестопанска цел.
В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства.
Установено е, че дейността и целите на сдружението, създадено през 2001 г. от Боян Расате, се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел.
В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 42, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на БНС, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), „БНС-Еделвайс“ е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на „Луковмарш“ и са се представяли за „коменданти“.

В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Емил Крумов, член на управителния съвет на „БНС-Еделвайс“, който се самоуби в сградата на ДАНС, на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Установено е, че Крумов не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети