Преустановиха издирването на изчезналите в планината баща и син

DenNews.bg
10.02.2020
размер на текста:

Преустановиха окончателно издирването на бащата и сина, изчезнали на път за връх Ботев.
Операцията е прекратена заради изчерпване на всички възможности, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов. По-важно е, допълни кметът, да не допуснем други хора да пострадат или да се изгубят, и да се наложи да издирваме и тях.
В края на вчерашния ден спасителите са се върнали в Калофер след петдневната акция, като са проверили всички заслони и склонове, но не са открили никого, каза Стоянов.
42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Адриан изчезнаха под връх Ботев във вторник.
"Няма какво повече да направим", това заяви директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.
Опитните планинари са категорични, че е невъзможно човек да оцелее при толкова сурови условия в Балкана - минусови температури, силен вятър, сняг над човешки бой и открит терен без подслон.
В търсенето вчера се включиха и 15 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които с дрон огледаха подходите към връх Ботев, откъдето за последно е имало връзка с 42-годишния мъж и 17-годишния му син от Стара Загора. През последните дни спасителите претърсваха района и със специално обучени кучета. Участващите в акцията направиха обходите си, като внимаваха да не се струпват на едно място, заради опасност от лавини.


Издирването на двамата мъже започна на 6 февруари. На втория ден от издирването спасителите откриха челника на един от изчезналите туристи. Вчера е имало и инцидент по време на издирвателните дейности.
"Нaш кoлeгa пaднa във вoдaтa, нaмoкри ce кaчecтвeнo. Риcкът oт тaкивa инцидeнти cъщecтвувa, cлaвa Бoгу, ce рaзминa c тoвa. Имa cмиcъл дa ce oглeждaт тaкивa пo-труднoдocтъпни мecтa", oбяcни планинският спасител Eмил Нeшeв пред Трафикнюз.
Опитните планинари припомнят, че зимно време е немислимо да се тръгне на поход без добра екипировка, а и не трябва да се подценява времето, което в планината може да се промени за секунди. Според Стоянов тръгването в планината неподготвен е безотговорно отношение както към самия себе си, така и към хората, които издирват впоследствие изгубилите се.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети