Турски шофьор опита да пренесе през граница културни ценности, скрити сред риба

DenNerws.bg
07.12.2020
размер на текста:

 Водач на товарен автомобил е задържан за незаконно изнасяне на голямо количество културни ценности през ГКПП „Видин“

На 04.12.2020 г., в района на ГКПП „Видин“, пристигнал товарен автомобил „Волво“ с прикачено към него полуремарке, с чужда регистрация, превозващ риба за Нидерландия.

Моторното превозно средство било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка. В хода на инспекцията митническите служители забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

В условията на неотложност граничен полицай от ГПУ Видин е започнал първи действия по разследване по досъдебно производство - оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. Сред откритите вещи е имало 3 523 метални кръгли монети с различна форма, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 метални върхове на стрели.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Деянието представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което законодателят е предвидил наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен шофьорът – 51-годишен турски гражданин. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Видин. Изготвено е искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои то да бъде разгледано от съда.

Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети