Мадуро печели бойкотираните от опозицията избори във Венецуела

DenNews.bg
07.12.2020
размер на текста:

Николас Мадуро печели бойкотираните от опозицията избори във Венецуела. Той си връща контрола над парламента, след като в началото на миналата година опозиционният лидер Хуан Гуайдо се обяви са президент и получи широка международна подкрепа, включително от България.
Сегашните парламентарни избори са първите след политическите сътресения през 2019 г., които докараха Венецуела до бедствено положение и се наложи страната да приеме хуманитарна помощ, а по време на размириците в защита или против Мадуро имаше загинали и ранени.
Вчерашните избори бяха бойкотирани от почти цялата опозиция и са протекли със слаба активност и международни критики, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Коалицията, подкрепяща президента Мадуро - Велик патриотичен полюс, получи 67,7 на сто от подадените 5,2 милиона гласове, заяви днес Индира Алфонсо, председател на Националния изборен съвет. Опозиционната фракция, участвала в изборите, събра 18 на сто, добави тя.
На трето място е Алиансът "Обединена Венецуела" с 4,19 процента от гласовете, посочи Индира Алфонсо, цитирана от ТАСС. Избирателната активност по думите й е възлязла на 31 процента.
Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който смята властта на Мадуро за нелегитимна, бе призовал за бойкот на вота, напомня АФП. Според ТАСС изборите са били бойкотирани от 27 опозиционни партии, но отделни техни представители все пак са участвали в надпреварата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети