Съдът не пусна под домашен арест обвиняем за жестоко убийство на възрастен мъж в село Бараково

DenNews.bg
04.12.2020
размер на текста:

Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Росица Савова потвърди взетата по отношение на 41- годишния Йордан Г. от село Бараково мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като остави без уважение молбата му за промяната й в по- лека такава - „Домашен арест“. Той е привлечен като обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен начин, на лице в безпомощно състояние – 71 – годишен мъж от същото село, престъпление по чл. 116, ал.1, т.5 и 6, във вр. с чл. 115 от НК, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода” за срок не по- малък от 10 години или друго по- тежко наказание – „лишаване от свобода” за срок от 15- 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.
Престъплението е извършено на 5/6.04.2020 г., като трупът на жертвата е намерен в ливада, в близост до кметството в село Бараково.
Окръжният прокурор Камелия Стефанова пледира за потвърждаване на мярката „Задържане под стража“, а адвокатът на обвиняемия поиска по- лека такава- „Домашен арест“, с мотив, че Йордан Г. трябва да се грижи за майка му, която е на легло след прекаран инсулт.
Съдът счете, че и към този етап не е разколебано обоснованото предположение за участие на обвиняемия в престъплението, за което е обвинен. Не е отпаднала и другата предпоставка за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ - опасност да извърши друго престъпление, като се има предвид начина на извършване на деянието и 7- те му осъждания, включително и за престъпления против личността. Има протоколи от полицейски орган, доказващи влошените отношения на обвиняемия с неговата майка, пише в мотивите на съда.
Йордан Г. е с най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от 10.04.2020 г., взета му с определение на Окръжен съд – Кюстендил, потвърдено от САС. Срокът на задържането му не може да се характеризира като неразумно продължителен, предвид размера на наказанието, което предвижда закона за престъплението, за което е привлечен като обвиняем, пише още в мотивите си съдия Росица Савова.
Определението може да се обжалва пред САС в 3- дневен срок, считано от днес.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети