Ясен е планът за ваксинациите срещу COVID-19, ще мине в пет фази

DenNews.bg
04.12.2020
размер на текста:

Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Създава се национален ваксинационен щаб, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов.

Страната ще бъде разделена на 6 региона. Всеки един от тях има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Планът е разработен от широк кръг специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз и др. като са използвани препоръките на СЗО и опита на редица държави като Германия, Франция, Англия и някои щати в САЩ. Той е съобразен с особеностите на българското здравеопазване, територия и инфраструктура, каза здравният министър.

Планът е подготвен и за адекватна промяна в зависимост от обстановката. За всички български граждани, в която и от групите да попадат, ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена, подчерта Ангелов.

Разработени са пет фази за ваксиниране на българските граждани.

В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти. Общо - 243 600 души.

Втора фаза - педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза - служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.

Четвърта фаза - възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.

Пета фаза - уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

За прекаралите вече COVID-19 препоръката на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е да се ваксинират, защото все още не ясно какъв имунитет имат.


Всеки един от шестте района има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 - РЗИ - Велико Търново, за район 3 - РЗИ - Варна, за район 4 - Столичната РЗИ, за район 5 - РЗИ - Пловдив, за район 6 - РЗИ - Бургас.

Днес в "Булбио" ще бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня такъв ще има в Столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на уреда и в РЗИ-Бургас.

Прилагането на ваксините ще се случва веднага след разрешение на Европейската агенция за лекарствата. На този етап най-напреднали са две от ваксините, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Когато се появи епидемия веднага почват имунизации. Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Но те остават доброволни", поясни експертът и подчерта, че прилагането на ваксините ще се случва след разрешение на Европейската агенция за лекарствата.

Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

"Очакваме, че щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации", добави още началникът му.

Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.


Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона, съобщи доц. Ангел Кунчев. Той призна, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите мерки, но още е рано да се зарадваме. Все пак той изрази надежда, че скоро ще има положителни новини.


"За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим", посочи още доц. Кунчев.

Здравният министър разясни, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети