Изпращаме на Хърватия тирове с минерална вода и помощ от 100 000 евро

DenNews.bg
30.12.2020
размер на текста:

Правителството реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от силното земетресение, при което загинаха седем души.

Днес вицепремиерът Екатерина Захариева проведе спешно съвещание с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и с Българския червен кръст. Поради нуждата на хърватската страна от питейна вода беше решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешни доставки. Първите два тира с минерална вода от различни производители ще бъдат доставени още в почивните дни в складовете на БЧК в село Лозен, откъдето ще бъдат транспортирани до Хърватия.
Поради огромните размери на нанесените материални щети в цялата страна посолството ни ще проучи къде са най-големи нуждите от възстановителни работи.

Българската помощ ще бъде насочена към две емблематични сгради в Хърватия, свързани и с българската история - Горноградската гимназия и Хърватската академия на науката и изкуствата.
В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си "Български народни песни", издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.

Хърватската академия на науките и изкуствата пък е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети